Belysningen i Silkeborgs gågader blev skiftet til LED i november.

Kommunen klar med gadelys om natten

Lyset blev slukket i en stor sparerunde for fem år siden. Nu har nye LED-gadelamper sparet så meget på elregningen, at der er penge til at tænde igen. Fra 1. september er gadelyset tændt i hele Silkeborg kommune hver nat.

- Nogle frygtede, at de slukkede gadelamper ville give flere færdselsuheld og flere indbrud. Det skete heldigvis ikke, men gadelyset betyder meget for, om man føler sig tryg, især i de mere stille områder - og også i trafikken. Det var en nødvendig besparelse, og det har været en hård periode, men derfor glæder vi os ekstra meget til at tænde lyset igen, siger formand for Vej- og Trafikudvalget Frank Borch-Olsen (K).

Lyset blev slukket i aften- og nattetimer undtagen ved de mest trafikerede veje, da Silkeborg Kommune i 2010 skulle spare 250 mio. kr. Siden 2013 har der været tændt om natten i weekenderne, og fra 1. september bliver der også lys mellem 00.30 og 05.30 på hverdage.

Silkeborg Kommune har de seneste år skiftet 12.000 af 17.000 lysarmaturer ved vejene til LED, og der bliver skiftet flere i år. Det sparer hvert år 1,3 mio. kr. på elregningen.

Prisen for at tænde på hverdagsnætter mellem klokken 00.30 og 5.30 er 400.000 kr. Når de sidste lamper er skiftet til LED, vil udgiften falde yderligere.