Foto: Tuala Hjarnø

Kommunen sørger for sikker skolestart

På mandag starter mange små silkeborgensere i skole for første gang, hvilket er en farlig tid for børnene. Politiet vil i løbet af de første uger af skoleåret være til stede med kontrol ved mange skoler.

Det er nødvendigt med kontrol for at få bilisterne til at lette foden fra speederen og holde godt øje med de mange nye børn i trafikken.

Hvert år stopper politiet mange bilister, der kører for stærkt eller ikke viser nok opmærksomhed, når de kører på en skolevej.

Kontrol står ikke alene
Det kan være svært at overskue trafikken, når man kun er fem-seks år og skal over en skolevej, hvor biler, cyklister og knallerter suser forbi i høj fart. Samtidig er der mange nye regler og gode råd, som børnene skal lære og huske i trafikken.

Derfor opfordrer kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden forældrene til at komme ud i trafikken og træne med deres børn. Det kræver øvelse og praktisk erfaring, hvis børnene skal blive sikre trafikanter og lære, hvad de skal holde øje med på vejene.

Kommunen har samlet en række gode råd til træningen:
1. Træn skolevejen på cykel eller til fods med dit barn - både inden skolestart og i løbet af skoleåret.
2. Træn ruten mange gange, så de gode vaner sidder fast hos barnet – også når barnet engang skal gå alene.
3. Tal om hvad man skal huske at kigge efter og passe på. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller og fodgængerovergange.
4. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykeldag.
5. Har I langt til skole, så parker bilen et par hundrede meter fra skolen og gå det sidste stykke sammen, så dit barn får erfaring med at gå i trafikken.
6. Lær dit barn de basale regler i trafikken: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor I kan orientere jer ordentligt mv.
7. Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.
8. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne - børn har ikke det samme overblik, som du har.
9. Husk at du er rollemodel for dit barn: børnene kopierer dine vaner i trafikken. Tjek om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området – og læs den.