Silkeborg får nyt byråd i uge 40

Silkeborg Kommunes unge får deres helt eget byråd, når alle kommunens 13-17-årige går til ungebyrådsvalg i uge 39 og 40. De unge kan få indflydelse på alt, hvad de brænder for.

Silkeborg Ungebyråd kommer til at bestå af op til 31 unge mellem 13 og 17 år, som har lyst til at få indflydelse på deres egen og andre unges hverdag i Silkeborg Kommune. Samtidig får medlemmerne af ungebyrådet erfaring med demokrati i praksis og øvelse i at argumentere og forhandle.

- Det er ikke nogen selvfølge, at unge, der vokser op i Danmark, bliver demokratiske medborgere, der forstår og deltager aktivt i demokratiet. Det er rigtig vigtigt, at de unge engagerer sig og forholder sig til politik på et tidligt tidspunkt, fordi vi ved, at det så rodfæster sig resten af livet, siger borgmester Steen Vindum.

Valget til ungebyrådet er en anledning til at sætte demokrati på dagsordenen for alle unge i målgruppen – både i skolen og hjemme omkring middagsbordet sammen med familien.
Forældrene orienteres om valget til ungebyrådet gennem forældreintra, og frem mod valget har Silkeborg Ungdomsskole og 7.-9. klasserne på alle Silkeborg Kommunes folkeskoler demokrati og medborgerskab på skoleskemaet i mindst én time.

På Silkeborg Bibliotek er der sideløbende demokratiarrangementer for børn og unge.

Det er meget enkelt at stille op til ungebyrådet. Eneste krav er, at man er mellem 13 og 17 år og bor i Silkeborg Kommune. Selve afstemningen foregår digitalt på pc, smartphone eller tablet i uge 39 og 40.

Valgkampen
• Lørdag 12. september: Kandidatevent på Silkeborg Bibliotek, hvor alle de unge, der er interesserede i at stille op, kan få hjælp til deres valgpræsentation og input til tekst og billeder
• 19. september: Valgmøde på Silkeborg Biblioteket, hvor kandidaterne deltager og debatterer emner

Fakta om Silkeborg Ungebyråd
• Sammensættes af minimum 17 og maksimum 31 medlemmer
• Kan sætte emner på den politiske dagsorden – både i fagudvalg og i Silkeborg Byråd
• Holder møder i byrådssalen, får en direktør som sekretær og støttes med sekretariatsbetjening
• Etableres i en toårig forsøgsperiode. De unge vælges ind for ét år ad gangen
• Før hvert møde i ungebyrådet inviteres alle interesserede unge til at mødes med deres ungebyrådsmedlem og diskutere temaet for det kommende ungebyrådsmøde