Erik Skovgaard Knudsen (længst th.) (Foto: Mikael Bech - mbkfoto.dk)

Formand: Vi vil passe på naturen

Simon Christensen, en af beboerne ved Sindbjerg, er bekymret omkring naturen, når mountainbikere bevidst vælger at cykle steder, som er sårbare og derfor markeret med cykling-forbudt-skilte. Han er bange for, at jorden ikke kan klare belastningen og at dyrene bliver skræmt væk.

Erik Skovgaard Knudsen, der er formand for den halvanden år gamle forening Sti- og sporbyggerlauget, kender godt til problemet, og hans holdning omkring dét er ikke til at misforstå.

- De personer, der bryder de retningslinjer, vi prøver at udarbejde i et samarbejde, dem er der ingen, der skal forsvare. På det punkt skal Simon have opbakning ude ved Sindbjerg og Stoubjerg, siger Erik, der sammen med Skovfoged

Thorbjørn Nørgård fortæller sine tanker omkring mountainbikeruterne i skovene omkring Silkeborg.

Erik fortæller, at de tænker meget over at imødekomme alle brugere af skoven, når nye mountainbikeruter skal anlægges. Også dem, der er bekymret over, om det vil gå udover naturlivet.

- Alt tyder på, så vidt vi ved, at de ruter, vi laver, vil kanalisere færdslen. Man går væk fra at køre i forskellige retninger på forskellige tidspunkter og forskellige tidspunkter, og dermed mindsker belastningen. Vi har blandt andet en erfaring fra Fyn, der siger, at det er måden at gøre det på, fortæller Erik, der også siger, at de endnu ikke har en undersøgelse til at bakke det officielt op.

Thorbjørn Nørgård er enig med Erik, og uddyber.

- Hvis vi laver nogle gode og attraktive spor, er de med til at sikre, at det er attraktivt at køre, hvor du må køre. Vi har et godt og vigtigt samarbejde med Sti- og sporbyggerlauget, fordi vi hos Naturstyrelsen kan sige, hvor man kan og hvor man ikke bør lave ruter i forhold til naturen, men omvendt ved vi ikke noget om, hvad der er alsidigt og spændende at cykle på, og det er derfor samarbejdet er så godt, siger Thorbjørn.

Mere oplysning
Erik og Thorbjørn er enige med Simon, når han siger, at oplysning er vejen frem.

- Vi skal finde en måde at få de mennesker, der bruger en mountainbike som deres værktøj til at opleve naturen, til at forstå præmisserne, der følger med, når man er i en skov som dem rundt om Silkeborg. Og det vil kommunikation blandt andet være med til, fortæller Erik.

Sti- og sporbyggerlauget har i samarbejde med Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening og flere andre aktører startet så småt med at lave såkaldte hot spots, som kan informere mountainbikere om de områder, de skal cykle i.

Hot spotsne vil blandt andet have kort over niveau på ruterne, oversigt over alle spor i området og beskrive det kodeks, der bør følges i området, så cyklisterne vil have mere information, når de tager en tur på en af ruterne i skovene.