De har en lang tradition for at samle affald ind i Gjern og omegn. Her er det Helle Olesen og Søren Dascher, der samlede skrald i 2011. Foto: Jakob Stigsen Andersen.

Forårsrengøring i Gjern og omegn

Marianne Brink 

Naturen får en ansigtsløftning, når der bliver gjort forårsrent i Gjern og otte andre lokalområder

GJERN Man kender det godt. Når solen skinner lidt skarpere, og man ser igennem de vintermatte vinduer, så er det ved at være tid til forårsrengøring.

Men i Gjern nøjes de ikke med at gøre rent indendøre. Gjern Natur har gennem en årrække stået for at samle skrald ind i Gjern, Truust, Grauballe, Sminge Fælled, Toustrup, Skorup, Horn, Sorring og Fårvang. Og sådan kommer det også til at foregå i år.

Den 9. april mødes man i et af de ni lokalområder og drikker en kop kaffe, før man udstyret med skraldeposer går ud på de udpegede ruter i et par timer og samler affald.

Lokale sponsorer har sørget for forplejning og sikkerhedsveste til deltagerne, så man behøver kun at medbringe et par handsker, sig selv og sit gode humør.

I år er start- og slutstedet i Toustrup af praktiske grunde flyttet til Sorring, hvor deltagerne mødes til kaffe i forsamlingshuset med deltagerne fra Sorring, og i Skorup starter man som noget nyt på Thorsøvej 33.

Løb med affald
Gjern Løbeklub yder deres bidrag ved at arrangere en løbetur, hvor man også samler affald ind.

Desuden har Gjern Fiskeriforening indgået et samarbejde med Gjern Natur, så den årlige oprydningsdag i Gjern Å er slået sammen med affaldsindsamlingen. Dermed bliver der ryddet op både til lands og til vands.

Skulle man være forhindret i at deltage den 9. april, så kan man få udleveret en pose og en indsamlingsrute, så man kan hjælpe, når man har tid.

Det er set før, at der kan ligge nogle forunderlige ting i naturen, så Gjern Natur opfordrer til, at man medbringer et kamera, så man kan tage billeder af det mest mystiske. Eventuelt skrive en lille tekst om dagens forløb.

De små fortællinger vil senere blive oploadet på Gjern Naturs hjemmeside.

Silkeborg Kommune har lovet at tage sig af resultatet af dagens arbejde.