Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them, Løgismose og Hansens Mejeri.

Tre lokale økogårde sætter køerne på græs

Camilla Abildgaard Skovmose 

Den 23. april er der økodag i hele landet. Tre lokale øko-gårde invitere silkeborgenserne på besøg, når de sender deres køer på græs

SILKEBORG Sidste år stod 237.000 danskere klar rundt omkring græsmarkerne hos de økologiske landmænd, da stalddørene åbnede, og øko-køerne sprang ud i kåd forårsdans efter en lang vinter i stalden.

Igen i år er masser af at opleve, når tre lokale, økologiske landbrug invitere til økodag.

Udover at se køerne boltre sig i det fri, kan man blandt andet prøve kræfter med en landmandsfitness-bane, hvis man besøger Bjarne, Linda og deres tre børn, der ejer Sepstrup Vestergaard i Them. Gården har været drevet økologisk siden 1996.

De 130 køer, de mange kalve, katte, får, heste, hunde og mennesker nyder det frie øko-liv og fra april til november er køerne på græs.

Øko-pølser på grillen
Hos Gitte og Henrik på Ubakgård i Kragelund kan der købes grillede, økologiske oksefrankfurtere lavet af oksekød fra gårdens dyr og produceret af Danmarksmesteren i Hotdogs fra Pølsemageriet.

Der vil også blive lejlighed til at høre Henrik fortælle om produktionen af økologisk oksekød, og man kan hilse på gårdens dyr. Blandt andet den tonstunge limousinetyr, Kærgård Hannibal. På gården er der også to heste, en kat og en hund, der meget gerne vil klappes.

Urbakgård blev omlagt til økologi i 1997 og de første Limousinekøer blev indkøbt i 2000.

Leg på halmlegeplads
På økogården Hjortsminde, der ligger seks kilometer nord for Silkeborg, bor Birgit og Peder. Deres fire børn er flyttet hjemmefra, men de kommer hjem til økodag og hjælper til sammen med venner og familie.

På økodagen kan alle børn komme og lege på gårdens halmlegeplads, prøve at malke en ko og klappe de søde kalve.

Peder har altid haft fokus på ikke at anvende kunstgødning, så da han fik mulighed for at købe ekstra jord, omlagde de til økologisk landbrug i 1997. På gården er der 42 økologiske malkekøer samt ungdyr og kalve, der glæder sig til igen at komme på græs