Foto: Silkeborg Kommune

Ingen syv dage gamle smørrebrød til ældre i Silkeborg

I Silkeborg Kommune får beboerne på plejehjemmene ikke syv dage gamle, vakuumpakkede smørrebrød, som man vil indføre i Faaborg-Midtfyn Kommune.

På alle 20 plejecentre i Silkeborg Kommune bliver maden lavet fra bunden af friske råvarer tæt på beboernes opholdsrum.

- Jeg er sikker på, at det gør en stor forskel for beboernes trivsel, at de får frisk mad hver dag.

Bare duften af en nystegt frikadelle øger appetitten, og det er godt for de mange, der kæmper med undervægt og manglende lyst til mad, fortæller Jette Sølvsten Christensen, køkkenleder på Ballelund Plejecenter.

Det er beboer Anna Kirstine Hansen på 81 enig i.

- Maden er absolut vigtig for mig, og heldigvis har jeg intet at klage over her på Ballelund. Vi får den slags mad, som jeg sagtens selv kunne finde på at lave, før jeg flyttede på plejehjem – fx karbonader, frikadeller og hakkebøffer. Til frokost smører vil selv madder med forskelligt pålæg, fortæller hun.

Maden er afgørende for sundheden
Maj Majgaard er kostfaglig konsulent i Silkeborg Kommune. Hun er meget bevidst om kostens betydning for de ældres trivsel.

- Mange ældre oplever, at deres appetit gradvist bliver mindre. Det kan have mange konsekvenser, for når man ikke får nok at spise, har man mindre energi, større risiko for sygdom og tendens til at sove dårligt om natten. Derfor prioriterer vi maden højt, forklarer hun.

Også i hjemmeplejen er der fokus på kost. Borgere, som bor i eget hjem, men som får tilskud til udbragt mad, kan vælge en leverandør, der laver frisk mad hver dag, og som bringes ud, mens den endnu er varm.