Silkeborgs skoler bruger mange flere vikarer

I Silkeborg Kommune er der sket en stigning i brugen af vikarer i Folkeskolen på 68 procent fra 2013 til 2014.

På landsplan bruger kommunerne i gennemsnit 50 procent flere vikarer i år end sidste år. Ud af dem har 87 procent ikke en uddannelse som folkeskolelærer

Dermed ligger Silkeborg i den tunge ende af skalaen over kommuner, hvor forbruget af vikarer er steget.

Det fremgår af tal fra Kommunerne og Regionernes Lønkontor (KRL), der viser brugen af timelønnede vikarer i folkeskolen.

Omregnet i fuldtidsstillinger, er der sket en stigning i brugen af vikarer i Silkeborg fra hvad der svarer til 9,2 sidste år til 15,4 fuldtidsstillinger i år.

Færre søger på seminariet

Men selvom stigningen i brugen af vikarer er relativ høj i Silkeborg, er det faktiske forbrug af vikarer mindre end i flere af de kommuner, der er sammenlignelige med Silkeborg.

I Næstved, for eksempel, bruger man hvad der svarer til hele 41,4 fuldtidsstillinger på vikarer. I Skanderborg 22 og Horsens 28 fuldtidsstillinger.

Årsagen til stigningen kan være resultatet af, at der er færre, der er søgt ind på lærerseminariet. Der er simpelthen færre lærere, der går ledige rundt omkring, forklarer formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal ifølge Danmarks Radio.

Han siger, at der er områder i Danmark, hvor der slet ikke går lærere ledige, så der bliver man nødt til at tage uudannede vikarer. Vi kan ikke trylle nogen frem. De findes simpelthen ikke, siger han.