Flygtninge rykker ind i Oustruplund

Når Region Midtjylland inden længe lukker Oustruplund – Danmarks ældste døgninstitution – rykker flygtninge ind i lokalerne.

Silkeborg Kommune ejer bygningerne, og byrådets økonomi- og erhvervsudvalg har netop sagt god for at indgå en lejeaftale med Udlændingestyrelsen:

”Regionen vil ikke længere bruge bygningerne, men det vil Udlændingestyrelsen måske, og vi er indstillet på at tage vores del af ansvaret for at huse de mange mennesker, som for tiden kommer til Danmark, på flugt fra krig og terror,” siger Silkeborgs borgmester Steen Vindum (V).

Repræsentanter for Udlændingestyrelsen kommer i denne uge på besøg for at kigge på Oustruplund. Ender det med underskrevet lejeaftale, vil Udlændingestyrelsen indkvartere omkring 250 asylansøgere i Oustruplund plus pavilloner på grunden. Lejeaftalen gælder fra 1. februar, men der skal byggesagsbehandles, inden centret kan åbne:

"I så fald vil vi vil sammen med Udlændingestyrelsen holde informationsmøde i god tid, inden centret åbner, men vi ved ikke med sikkerhed, om der stadig er brug for et nyt asylcenter,” siger direktør i Silkeborg Kommune Leif Sønderup, som står for forhandlingerne med Udlændingestyrelsen.

Antallet af asylansøgere falder nemlig kraftigt. Mens der i september kom 3.000, er der den seneste måned kommet 500.

"Men ender det med, at Udlændingestyrelsen ikke vil leje bygningerne, har vi selv brug for dem til at indkvartere de flygtninge, Silkeborg Kommune skal finde boliger til," siger Leif Sønderup.

Silkeborg Kommune modtog i 2014 140 flygtninge og forventer flere i år. Det er flygtninge, som allerede har fået asyl. De skal integreres og bo i kommunen i mindst tre år.