Torvet Foto: Esben Stenfeldt

Byrådet sælger Torvet til parkering

På byrådsmødet i aften stemte 20 medlemmer for forslaget om at sælge Torvet til entreprenør A. Enggaard A/S. Ti byrådsmedlemmer stemte imod, mens Lars Munksø (S) var fraværende.

Dermed er det kommende byggeri af parkeringskælder under Torvet en realitet. Byggeriet begynder ifølge den nuværende tidsplan i efteråret og forventes færdigt i 2017.

De ti, der stemte imod, var de tre medlemmer af Dansk Folkepartis byrådsgruppe, Karina Due, Teresa Jørgensen og Harry E. Madsen; løsgænger Leif Lund, Morten Høgh fra Liberal Alliance; Enhedslistens Lene Fruelund og Jørgen Madsen; Rune Dreier Kristensen fra Socialdemokraterne og Venstres Peter Nyegaard Jensen og Casper Mouritsen. De tre sidstnævnte valgte at gå imod deres respektive byrådsgrupper.

Byrådsmødet blev som altid indledt med et dialogmøde med de fremmødte borgere. Og dem var der mange af.

Et kvarter før mødets begyndelse, var de faste tilskuerpladser ved at være fyldt. Inden længe var det nødvendigt med ekstra stole; andre begyndte med at stå eller sætte sig på trapper eller lignende.

Seks af de fremmødte bad om at få ordet, mens de fem af var kommet for at tale parkeringskælder.

Efter de fem parkeringsdebattanter var hørt, var der lang vej ind til det egentlige punkt på dagsordenen. Punkt 19 drejede sig om parkeringskælderen.

Handling vandt over spørgsmål
En times tid inde i mødet kom de 30 fremmødte byrødder til punkt 19, sagen om salget af Torvet til A. Enggaard A/S.

Men da Hans Okholm (SF) havde stillet spørgsmålstegn ved Teresa Jørgensens (DF) habilitet i sagen, skulle der først tages stilling hertil. Borgmester Steen Vindum (V) foreslog, at Teresa Jørgensen ikke blev erklæret inhabil, da den kommunale direktions notat i sagen ikke argumenterede entydigt for inhabilitet.

Herefter kørte debatten mellem tilhængere og modstandere.

Modstanderne stillede spørgsmålstegn ved Kommunens brugsret i fremtiden, et kommunalt indskud på 33,4 millioner kroner og sammenhængen med salget af Rådhus Vest for at dække indskuddet. Der var også stor utilfredshed med sagsbehandlingen. Flere byrådsmedlemmer udtrykte utilfredshed med at modtage 300 dokumenter fem dage før afstemningen.

På tilhængersiden var det især et opråb om at gøre noget nu, hvis Silkeborg skal være blandt de 20 handelsbyer, en prognose mener, der kun vil være i fremtiden.

Da borgmester Steen Vindum efter tre timer kom frem til den egentlige afstemning, var der altså 20 tilhængere mod 10 modstandere.

Nu kan beslutningen kun ændres, hvis Det Kommunale Tilsyn finder noget ulovligt i sagsbehandlingen.