Undervisning i sex skal være lettere

Alle børn i den danske folkeskole bliver på et eller andet tidspunkt undervist i sex og sundhed. Men hvornår og hvordan undervisningen foregår, er op til den enkelte skole.

Derfor har lærere og sundhedsplejersker på 15 skoler i Silkeborg Kommune samarbejdet om at lave en fælles læseplan, der skal gøre det lettere at undervise i sex og sundhed.

I løbet af det kommende år skal læseplanen rulles ud til alle skoler i kommunen.

Skal inspirere kolleger

På alle 15 skoler er der samtidig udpeget lærere, der skal inspirere kollegaer til at prioritere, organisere og kvalitetsudvikle seksualundervisningen.

På Bryrup Skole har lærer Troels Hjort derfor, sammen med sine elever, slået et bogstavligt slag for god seksualundervisning.

- Vi gik rundt på skolens gange med bannere og trommer og råbte ”Vi har ret til seksualundervisning”, fortæller han.

- Meningen med eventen var at åbne øjnene for vigtigheden af at undervise i sex og sundhed – både hos mine elever og kolleger. Når vi sætter fokus på det, bliver det også lettere at gribe fat i hinanden, hvis man har brug for hjælp, fortsætter han.

Bedre samarbejde mellem lærere og sundhedsplejersker

På alle skoler, der deltager i projektet, er der både udpeget lærere og sundhedsplejersker, der skal være med til at sætte fokus på seksualundervisningen.

Og det giver rigtig god mening, mener Dorte Carlsen, der er sundhedsplejerske på Langsøskolen i Silkeborg.

- Vi kommer ofte på banen, hvis der er et barn, der har brug for særlig hjælp. Nogle børn har fx svært ved at mærke eller aflæse egne eller andres grænser. Og her giver det rigtig god mening at have lærerne med på råd, fordi de kender børnene godt i forvejen, forklarer hun.