Rådhuset Foto: Esben Stenfeldt

Forsøg: Udsatte får fast kontaktperson

Et to-årigt forsøg med én fast kontaktperson hos Kommunen skal give udsatte familie en mere sammenhængende og gennemsigtig hjælp

De seneste seks måneder har 40 udsatte familier kun haft én fast kontaktperson hos Silkeborg Kommune som en del af et forsøgsprojekt. "Vi vil mere" hedder projektet.

For Cheri Bahn og kæresten Klaus Ammitzbøl betyder den faste kontaktperson, at de oplever en bedre sammenhæng i samarbejdet med kommunen og mere overskud i hverdagen.

- Vi kan snakke om det hele på én gang – både job, vores børn og alt muligt andet. Det er dejligt, at vores kontaktperson tænker på det hele i stedet for, at vi skal have fat i flere forskellige, siger Cheri Bahn.

Hun og kæresten har sagt ja tak til at være med i projektet.

Nemmere for borgerne
Cheri Bahn er især lettet over, at hun ikke længere behøver lave aftaler med flere forskellige personer.

- Jeg har været langt nede psykisk. Og så kan det godt være uoverskueligt at have aftaler med en masse forskellige sagsbehandlere. De kan også have forskellige meninger om, hvad jeg skal – og det kan både være svært og forvirrende, forklarer Cheri Bahn.

Målet med projektet ”Vi vil mere” er at give familierne en tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet, øge familiernes sundhed og trivsel og at hjælpe familierne ud af offentlig forsørgelse.

- Borgerne kommer til at opleve en anden service. Det handler om, at familierne skal blive mere selvhjulpne, så de bliver i stand til at handle på eget initiativ, siger Lone Vieland Mortensen, der er projektleder for ”Vi vil mere”.

Derudover skal projektet skabe mere gennemsigtighed, så det bliver lettere for borgerne at få overblik over deres sag eller handle på deres egne udfordringer.

Bedre udgangspunkt for at hjælpe
Anne-Fie Olesen, der er kontaktperson for Cheri og Klaus, oplever samtidig, at det giver et bedre udgangspunkt for at hjælpe.

- Det giver meget mere fleksibilitet, fordi vi kan arbejde med beskæftigelses- og familiedelen på samme tid. Samtidig er der mulighed for meget mere kontakt, end hvis man kun sidder med ét område ad gangen. Det betyder, at man kan tage nogle ting i opløbet, der måske ellers var eskaleret, forklarer hun.

Projekt ”Vi Vil Mere” har modtaget en bevilling på ni millioner kroner fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Projektet løber frem til udgangen af 2016. Efter forsøgets udløb bliver det besluttet, om tiltaget skal være et permanent tilbud.