Forsørgerpligt: Får kontanthjælp alligevel

Siden 1. januar 2014 har samlevende borgere haft pligt til at forsørge hinanden, hvis den ene får uddannelses- eller kontanthjælp. I Silkeborg får 300 borgere nu deres kontanthjælp udbetalt alligevel.

I sager over hele landet er der sket fejl i sagsbehandlingen af den gensidige forsørgerpligt.

Begge parter i forholdet skulle nemlig have besked, før Kommunen kunne skære i understøttelsen, og det har Silkeborg Kommune ikke overholdt.

- Ifølge Ankestyrelsen skulle vi også have sendt et brev til deres kæreste, og det har vi ikke gjort. Reglerne har været meget uklare, og vi kender ikke andre områder, hvor vi skal sende det samme brev til begge parter, når de bor under samme tag, fortæller Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe.

Det er den fremgangsmåde, der betyder, at 300 borgere i Silkeborg kommune nu får deres kontanthjælp alligevel.

- Nu er vi ligesom de andre kommuner blevet klogere på reglerne, og så sadler vi selvfølgelig om med det samme. Derfor sætter vi alle sejl til for at komme til bunds i, hvilke borgere der skal have penge og udbetaler beløbene i løbet af maj, siger Michael Maaløe.

Den gensidige forsørgerpligt for samlevende ophører igen fra 1. januar 2016.

2014 og 2015 er overgangsår, hvor forsørgerpligten har halv virkning for borgerne. Det vil sige, at samlevende ansøgere vil kunne få et mindre forsørgelsesbeløb, selv om samlever har en indtægt, som er stor nok til forsørgerpligt.