Foto: Beredskabsforbundet

I dag er sirenernes dag

Når sirenerne lyder landet over i dag kl. 12.00, er der ingen fare på færde. Det sker for at afprøve varslingssystemet, og for at befolkningen skal lære sirenevarslingssignalerne at kende.

Hvert år på den første onsdag i maj bliver sirenerne testet med lyd. Året rundt bliver de testet hver nat uden lyd.

- Man skal ikke ringe til 112 eller 114, fordi sirenerne hyler – hverken under testen, eller hvis sirenerne tages i brug på baggrund af en reel fare, det siger Torben Vesterskov Jensen, der er sikkerhedsekspert i Beredskabsforbundet.

I tilfælde af en virkelig faresituation, hvor sirenerne tages i brug, er det vigtigt at vide, hvad sirenesignalerne betyder, og hvordan man skal reagere. Når varslingssignalet lyder, skal man:

  • Gå inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg.
  • Søge informationer via DR eller TV2. Her vil der være meddelelser fra politiet eller andre myndigheder. DR og TV2 vil desuden bringe informationer om varslingssituationen på tekst-tv side 150.
  • Når faren er overstået, vil sirenerne afgive afvarslingssignalet, og medierne vil orientere om, at der er sket en afvarsling.

Testen i dag:
1. Varslingssignal: Først lyder der et varslingssignal. Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigt og derefter falder langsomt. Tonen lyder fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder.

2. Varslingssignal gentages: Efter cirka tre minutter gentages varslingssignalet.

3. Afvarslingssignal: Efter yderligere tre minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang ensartet tone, som varer 45 sekunder.