Foto: Esben Stenfeldt

Kommunen mangler 75 mio. kr i budget

Silkeborg Byråd har taget hul på debatten om, hvordan Kommunens økonomi skal se ud de kommende år. Og budgettet er presset.

- Vi mangler ca. 75 mio. kr. i at få indtægter og udgifter til at balancere i 2016, og tallet vokser i de kommende år til 300 mio. kr. i 2019, hvis vi ikke gør noget, siger borgmester Steen Vindum (V).

Landets kommuner har skåret en del ned gennem de senere år, og Silkeborg Kommune er ingen undtagelse. Til næste år skal alle kommuner aflevere én procent af deres indtægter til såkaldte prioriterede velfærdsområder.

God økonomi straffes
- Desuden ser vi, at de kommuner, der allerede har arbejdet med årlige effektiviseringer af driften – en indsats, som har gjort Silkeborg Kommune til en af de mest effektivt drevne kommuner i Danmark med styr på økonomien – de kommuner bliver ikke belønnet, men straffet økonomisk, siger Steen Vindum.

Vores kommune bliver under de nuværende økonomiske rammer straffet for at have en kommunekasse med flere hundrede millioner kroner.

- Derfor lægger jeg op til, at vi bruger nogle af pengene på at indfri nogle af kommunens lån, så udgifter til afdrag og renter i de kommende år reduceres. Derved bringes den ikke-disponerede kassebeholdning ned, siger borgmesteren.

Tilflyttere skal betale
Hvis ikke underskuddet skal vokse fra de 75 til 300 millioner kroner årligt, så skal der flere borgere til.

- Det er helt afgørende, at vi i de kommende år får en befolkningstilvækst over gennemsnittet i Danmark, så vores indtægter kan stige, og at vi får flere i arbejde, så vores skatteindtægter stiger og vores udgifter her falder. Det har stor betydning for kommunens økonomi, siger Steen Vindum.

I 2014 var befolkningsvæksten 0,43 procent i Silkeborg. I Danmark var den 0,4 i 2013.