Studietur: I Holland bor demente i egen by

Antallet af demente stiger stærkt og vil fortsætte i årene fremover. Derfor har en større delegation fra Silkeborg været på studietur i en demenslandsby i Holland.

24 repræsentanter fra Social- og Sundhedsskolen og Silkeborg og Skanderborg Kommuner vendte i går hjem fra et tre dages besøg i landsbyen 'De Hogeweyk' ved Amsterdam.

I De Hogeweyk bor 152 demente indbyggere – ikke patienter - for hele ideen med plejehjemmet er at skabe trygge, genkendelige rammer, hvor de demente bor og føler sig hjemme og ikke mindst trygge.

Landsbyen består af et fire hektar stort område, der er indhegnet og bilfrit, så de demente kan færdes frit og bo i næsten normale hjem.

- Vi har desværre også et stigende antal demensramte i Silkeborg Kommune, og vi ser flere og flere yngre med demens. Derfor skal vi tage det her alvorligt og opsøge al den viden, vi kan. Vi vil kunne tilbyde de bedste betingelser for demensramte også i fremtiden, og besøget i Holland var en god mulighed for at blive inspireret til nye tanker inden for området, siger Sundheds- og Omsorgschef i Silkeborg Kommune, Inge Bank.

Landsbyen er blevet et tilløbsstykke for politikere og fagfolk fra hele Europa, fordi grundtanken bag ses som fremtidens måde at pleje det stærkt stigende antal demente – også i Danmark.