Drikkevandet i Mollerup skal koges

Borgere fra Mollerup skal indtil videre koge drikkevandet. Der er nemlig fundet colibakterier i den seneste prøve, der blev udtaget for en uge siden.

Mollerup Vandværk forsyner cirka 50 husstande i Mollerup med vand, og de har alle fået direkte besked. Kommunen har udsendt en sms eller henvendt sig personligt.

Den forurenede prøve blev udtaget den 16. september. Normalt foreligger resultatet et døgn efter, men analyseinstituttet informerede først Silkeborg Kommune og vandværket om bakterierne i går.

- Jeg synes ikke, det er i orden. Det er en meget skidt reaktion fra dem, siger Ulrik Søgaard, der er formand for Mollerup Vandværk.

Der er nu gang i undersøgelserne af, hvor colibakterierne stammer fra. Der er udtaget prøver flere steder i systemet. Resultatet af prøverne burde være klar i eftermiddag. Herefter ved Ulrik Søgaard, om der fortsat skal koges vand, eller om vandet er rent igen.

Selvom den første prøve blev udtaget for en uge siden, har der højst været to milde sygdomstilfælde. Prøven påviste kun små mængder colibakterier, så sundhedsrisikoen var og er ikke alvorlig.

- Jeg har været rundt at spørge, om nogen har mærket ubehag. Der er to børn, der har haft det lidt skidt, men forældrene tager det med ophøjet ro. De siger, det kan være noget andet, og det er drevet over i begge tilfælde, siger Ulrik Søgaard.

Colibakterier stammer fra pattedyr og menneskers tyktarm, hvor de har en gavnlig effekt. I drikkevand kan de medføre alvorlige symptomer.

Forholdsregler

Drikke:
Undgå at drikke vandet direkte fra hanen. Kog det et par minutter først.
Hvis du bruger elkedel skal du koge en portion vand op to gange med 2-5 minutters mellemrum.
Hvis du bruger almindelig kaffemaskine får vandet ikke tilstrækkelig høj temperatur. Bryg i stedet kaffe af vand, som er kogt.
Madlavning:
Brug afkølet kogt vand til skylning af salater eller andre rå grønsager. Vandet fra hanen kan godt bruges til kogning af kartofler, spaghetti eller lignende, hvis vandet ikke lugter dårligt.
Opvask:
Forurenet drikkevand er ikke egnet til opvask i hånden, idet der kan ske smitte via hænderne eller via genstande (indirekte kontaktsmitte).
Rengøring:
Det forurenede vand kan bruges til gulvvask, men bør ikke anvendes til rengøring af køkkenborde, skabe og lignende. Rengøringsklude lægges til vask efter brug.
Personlig hygiejne:
Vandet kan godt bruges til brusebad og karbad.
Vær dog opmærksom på, at børn ikke drikker vand under badning. Brug afkølet kogt vand til tandbørstning og til rengøring af tandproteser.
Tøjvask:
Du må godt bruge vandet til tøjvask.
Husdyr:
Husdyr som kun er vant til at være indendørs, bør også kun drikke kogt vand. Andre husdyr må gerne drikke vandet.
Vanding:
Grøntsager, der spises rå, må ikke vandes med forurenet vand.