Foto: Esben Stenfeldt

Mouritsen er glad for sin beslutning

Casper Mouritsen har i et par måneder holdt orlov, og nu melder han sig helt ud af byrådet. Tiden skal blandt andet bruges på egen virksomhed.

- Jeg har det godt med den beslutning. Jeg synes selv, det er velovervejet, og jeg er sikker på, at det er det rigtige valg for mig, siger 23-årige Casper Mouritsen.

Han afviser, at han i stedet kunne drosle ned for tidsforbruget i sin virksomhed, Mouritsen Skilte.

- Jeg satser på det, der er mit eksistensgrundlag. Man kan ikke leve af de penge, man får som byrådsmedlem. Det er en bibeskæftigelse. Siden jeg blev løsgænger, har jeg haft to fuldtidsjobs, siger Casper Mouritsen.

Som løsgænger kan det være en udfordring at følge med i alle sager, derfor indgik Casper Mouritsen et arbejdsfællesskab med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, efter han i januar blev ekskluderet fra Venstre.

- Samarbejdet med Casper har været superfint. Han har en meget praktisk tilgang til politik, som kan være meget befriende nogle gange. Det er helt okay, at han stopper for at bruge tiden på sin virksomhed, men det er selvfølgelig ærgerligt, siger Morten Høgh, byrådsmedlem for Liberal Alliance.

Morten Høgh har altid sagt til Casper Mouritsen, at han nok i virkeligheden var lidt liberal, så det var godt, at han sad på et socialdemokratisk mandat.

Kæmpede for enkeltsagerne
Casper Mouritsen har været glad for tiden i byrådet, hvor han har kæmpet meget for specifikke sager. Eksempelvis har han haft en sag med et ungt par, der havde investeret i et nedlagt landbrug og fået mundtlig godkendelse af nedrivning og genopbygning. Da de så havde revet ned, kunne de alligevel ikke få lov til at bygge nyt.

- Det var en sag, vi heldigvis fik ændret. Jeg har været en af dem, der har bragt utroligt mange borgersager ind på rådhuset. Det er små ting, men de er afgørende for de her mennesker. Vi skal huske, at vi er der ikke for os selv, vi er der for borgerne, siger Casper Mouritsen.

Borgerne skal betyde mere
Den 23-årige erhvervsmand så gerne, at kulturen i byrådet blev ændret og demokratiet blev mere direkte, så borgerne fik mere indflydelse. Her mener han, at de landspolitiske partier står i vejen for den ændring.

- Jeg så gerne, at de politiske partier spillede en langt mindre rolle, end de gør i dag. Vi skal udvikle os i den retning, som silkeborgenserne ønsker. Jeg er en almindelig silkeborgenser, der er valgt til byrådet. Min idé og en hvilken som helst anden borgers idé er nøjagtig det samme værd. Det er den indstilling, jeg har haft til at være kommunalpolitiker, siger han.

Løsgængeren har i sin tid hos Socialdemokraterne og Venstre oplevet, at der blev set ned på et samarbejde på tværs af partiskel. Og han mener, at den attitude er med til at skade arbejdsklimaet i Silkeborg Byråd.

Casper Mouritsen er det tredje byrådsmedlem, der træder ud i denne periode. Karina Due (DF) er i stedet kommet i Folketinget og tidligere borgmester Hanne Bæk Olsen forlod byrådet for sit arbejde hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Kim Nielsen Barslund (S) er i dag stedfortræder for Casper Mouritsen, og sådan fortsætter det.

Tidslinje for Casper Mouritsen:
I november 2013 blev Casper Mouritsen valgt til byrådet for Socialdemokraterne.
I september 2014 forlod han Socialdemokraterne og blev løsgænger.
I oktober 2014 meldte han sig ind i Venstres byrådsgruppe.
I januar 2015 blev Mouritsen smidt ud af Venstre efter sagen om parkeringskælderen under Torvet. Så var han igen løsgænger.
I juni 2015 meddelte han, at han fra 1. august ville holde orlov fra byrådet af hensyn til egen virksomhed.
Den 9. oktober 2015 meddelte han, at han træder helt ud af byrådet. Beslutningen skal formelt godkendes af byrådets øvrige medlemmer.