Der skal spares mere på energien

Hvis man skal spare på energien, er det ikke nok at bare at skifte vinduer og isolere murene. Det er også vigtigt, at alle er opmærksomme på energispild, og ved hvad de skal gøre ved det.

Derfor er tre ejendomsserviceteknikere i Silkeborg Kommune ved at uddanne sig, så de kan inspirere kolleger, rengøringsfolk, lærere, skolebørn og andre til at spare på energien i de kommunale bygninger.

Faglig leder Lars Thygesen fra Silkeborg Kommune siger, at målet er at spare endnu mere på energien.

- Vi har allerede fokus på hvordan vi sparer på forbruget ved at forbedre bygninger og teknik.
Men skal energiforbruget endnu længere ned, at kræver det, at både medarbejdere og brugere medvirker, siger Lars Thygesen.

De tre kursister bliver undervist hos Transition. En af de første opgaver var at gennemgå en børnehave og ikke alene tælle lamper og registrere energiforbrug, men også afdække medarbejdere og brugeres dårlig vaner ved at stille de rigtige spørgsmål.

- Det er superspændende, men vi skal selvfølgelig længere ned i det, før vi kan se resultater, og man skal huske, at vi ikke kun arbejder med energibesparelser, men også med at få bygninger til at fungere. Det er jo eksempelvis nemt nok bare at skrue ned for varmen, men det er altså ikke meningen, at folk skal fryse. Kunsten er at have varme på og alligevel spare. Det skal helst være sådan, at folk slet ikke opdager det, siger ejendomsservicetekniker og ressourceperson Søren Fisker.

I forløbet indgår fire pilotprojekter, hvor både medarbejdere og brugere bliver inddraget. Erfaringerne vil blive overført til de øvrige kommunale bygninger.