Foto: Lars Brøndum, Naturhistorisk Museum Aarhus

Ny art af hvepse opdaget i Silkeborg

Hvepsearten 'acrodactyla carinator' er aldrig tidligere registeret på dansk grund, men nu har en biolog fundet den ved Silkeborg.

Den 21. april var biolog Lars Brøndum fra Naturhistorisk Museum i Aarhus på besøg i Silkeborg. Han skulle undervise biologilærere fra gymnasiet i landbaseret biologi.

Lars Brøndum tog sine elever med ud i naturen ved Skallervig ved Østre Søbad, men på den modsatte side af Horsensvej.

Ved Skallervig fik Lars Brøndum øje på en stavedderkop med en lille parasitlave på ryggen. Biologen var aldrig selv stødt på den slags i naturen, så han indfangede edderkop med larve.

Hjemme på kontoret forpuppede larven sig og udklækkede som voksen hveps nogle dage efter.

Engelsk ekspert med på råd
Lars Brøndum havde en forventning om, at der var tale om en snyltehveps af arten 'acrodactyla quadrisculpta', der tidligere er registeret i Danmark.

- Selvom vi gerne vil finde sjældne ting og nye arter, så er det jo sjældent, det sker. Som en kollega siger, når du sidder hjemme på terrassen og hører hovslag ude på vejen, så er det første man tænker hest, ikke zebra, siger Lars Brøndum.

Biologen fra Naturhistorisk Museum lagde billeder af larve og hveps på internettet og fik kollegernes anbefalinger om at sende hvepsen til Dr. Mark Shaw i England, der er ekspert i hvepse. Han identificerede den som 'acrodactyla carinator', der aldrig tidligere er registeret i Danmark.

- Den har måske været her i mange, mange år, men er bare ikke blevet opdaget, siger Lars Brøndum.

Håneretten som kratlusker
Lars Brøndum er en såkaldt kratlusker, der roder på jorden for at lære mere om naturen omkring os. Nu har han opdaget en ny art på dansk grund, hvilket ikke er en selvfølge for kratluskere.

- Det giver håneretten over for de andre kratluskere, der endnu ikke har fundet en ny art i Danmark, siger Lars Brøndum.

I gennemsnit dukker omkring 50 nye arter op i Danmark, og en del af dem er kommet hertil fra udlandet.

Den nyfundne snyltehveps, acrodactyla carinator, er formentlig indvandret fra Tyskland som følge af klimaændringer. Hvepsen findes også i Sverige.

[caption id="attachment_9181" align="alignleft" width="615"]Snyltehvepsen blev fundet som larve på ryggen af en stavedderkop. Foto: Lars Brøndum, Naturhistorisk Museum Aarhus Snyltehvepsen blev fundet som larve på ryggen af en stavedderkop. Foto: Lars Brøndum, Naturhistorisk Museum Aarhus[/caption]