Foto: Silkeborg Kommune

Nyt botilbud planlægges i åben proces

36 udviklingshæmmede og senhjerneskadede skal have et nyt hjem på Nordre Skole-grunden i Alderslyst. Planlægningen af byggeriet foregår på en helt ny og åben måde.

I efteråret 2016 skal et nyt bosted til 60 millioner kroner i udbud, men forud ligger en proces med at afklare de kommende beboeres behov og ønsker.

Ældre- og Handicapudvalget har netop sagt god for et grundigt forarbejde til byggeriet, og det vil involvere både kommende beboere, pårørende, medarbejdere og mange parter fra lokalområdet.

- Vi har en fantastisk grund at bygge på tæt på byen og chancen for at skabe et tilbud, som er en del af et lokalsamfund, hvor der også bliver bygget medborgerhus. Det bliver en stor forbedring for mennesker, som i dag bor spredt, og vi vil i forarbejdet inddrage en meget bred gruppe for sammen at skabe den helt rigtige løsning. Det kan jo ikke gøres om, og derfor vælger vi en proces, som vi ikke har prøvet før, siger formand for Ældre- og Handicapudvalget Hans-Jørgen Hørning (V).

Silkeborg Kommune har bedt Teknologisk Institut om at hjælpe. Efter nytår tager man hul på en proces med interview og workshops. Der indgår også fælles vandreture i området og observationer på eksisterende bosteder.

Målet er at finde fælles visioner for det nye bosted, som kan indarbejdes i byggeplanen. Selve byggeriet forventes klar til indflytning i slutningen af i 2018.

De kommende beboere er udviklingshæmmede og senhjerneskadede med stort behov for støtte. Målet er at indrette byggeriet sådan, at beboerne kan klare mest muligt selv, og kan være med i livet i området.

Mange bor i dag på mindre bosteder rundt om i kommunen. Med nybyggeriet bliver personale og viden også samlet, med både faglige og økonomiske fordele.

Bostedet indgår i en plan, der skal skaffe flere tidssvarende boliger til voksne handicappede i takt med, at antallet stiger, blandt andet fordi udviklingshæmmede lever længere.