Billedet stammer fra åbningen af Smerteklinikken i oktober. Foto: Henrik R. S. Hansen

Nyt projekt skal fange kroniske smerter

Kan patienter med kroniske smerter opdages tidligere? Det spørgsmål er udgangspunktet for et nyt sundhedsprojekt, der er delvist betalt af private donationer.

I oktober åbnede Smerteklinikken på Regionshospitalet Silkeborg. Her kan patienter med kroniske smerter komme i et langvarigt behandlingsforløb.

Kroniske smerter går voldsomt ud over patienternes funktionsevner og livskvalitet og koster samfundet dyrt i form af medicin, lægebesøg og sygehusophold.

Et nyt sundhedsprojekt på klinikken skal nu undersøge, om det er muligt at opspore patienterne tidligere, så smerten slet ikke bliver kronisk. 'Smerteagenten' er navnet på projektet.

En del af projektet er betalt gennem donationer, der er samlet på internettet, såkaldt "crowdfunding". I alt har 26 donorer støttet projektet med 200.000 private kroner.

De enkeltpersoner, virksomheder og institutioner, der har investeret i projektet, får ikke særlige rettigheder til projektets løsninger og resultater. Og de får heller ikke deres penge igen. Men de får en afrapportering og fornøjelsen af at have bidraget til udviklingen på et område, som de måske er personligt relateret til.

Projektet er netop startet og løber frem til efteråret.

Region Midtjylland har også samlet penge ind til projekter i Viborg og Herning ved at bruge crowdfunding.