Bysbørn vender hjem: Silkeborg i top 10

Kommuner tæt på de store byer har størst succes med at trække fraflyttede unge hjem igen, og Silkeborg er ingen undtagelse. Vores kommune er i top 10 på det punkt.

Mange unge flytter væk fra fødebyen, når de skal i gang med en uddannelse. De fleste flytter til en af de fire største byer.

Kommunernes Landsforening har lavet en analyse af årgang 1981. Analysen viser, at 18,4 procent af de fraflyttede i den årgang er flyttet hjem til fødebyen Silkeborg igen.

De 18,4 procent sikrer Silkeborg en placering som nummer 10 af landets 98 kommuner, når det gælder om at trække fraflyttere hjem.

Thorkild Ærø, direktør på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, vurderer, at tryghed spiller en stor rolle, når man flytter tilbage til ”barndommens gade”.

- Man kender området og ved, hvad det vil sige at bo disse her steder. Det er nogle mennesker, der er i etableringsfasen som familie, og på denne her måde kan man give sine børn nogle kendte opvækstvilkår. Det kan også sagtens være, at man stadigvæk har et relativt stort netværk i området, og der kan være familie, så man flytter tæt på bedsteforældre, der kan passe børn, siger Thorkild Ærø.

I Region Midtjylland er Horsens, Hedensted, Syddjurs, Randers og Viborg kommuner også alle i top 10.

Førstepladsen i analysen går til Tårnby på Amager med 26,5 procent, mens sidstepladsen går til Fanø, hvor 6,1 procent af årgang 1981 er vendt hjem.