Foto: Genrebillede

Aldersgrænsen for hjemmebesøg forhøjes

Nu skal borgere være 80 år gamle for automatisk at få et årligt forebyggende hjemmebesøg. Det blev godkendt af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget til deres møde i tirsdags.

Før blev forebyggende hjemmebesøg automatisk tilbudt en gang om året til personer, der er fyldt 75 år, men nu bliver aldersgrænsen rykket op, så midlerne kan gå til de ældre, der har brug for besøg.

Beslutningen kommer oprindelig fra Folketinget, der lyttede til hjemmehjælpskommissionens anbefaling om, at man skulle rykke aldersgrænsen op, da mange ældre over 75 år lever et aktivt liv og ikke altid har brug for et årligt besøg. På den måde kan man frigive midler til de ældre mellem 65 og 79, der kan have ekstra brug for hjælp.

Folketinget vedtog disse ændringer i loven om social service pr. 1. januar 2016, og nu følger kommunen også denne beslutning.

Til mødet formede udvalget også forslag til, hvordan kommunen kan finde de 65-79 årige, der er særligt udsatte og kan have brug for forebyggende besøg. Det kan for eksempel være, hvis borgerne har mistet sin ægtefælle, har familie, der henvender sig til kommunen, fordi de er bekymrede, eller hvis de har været på hospitalet i længere tid, og ikke har fået tilbudt besøg.

Borgere på 75 år vil fortsat få tilbudt et forebyggende hjemmebesøg, hvor kommunen og den ældre finder ud af, om der er brug for flere besøg inden personen fylder 80 år.

De forebyggende hjemmebesøg gælder kun for personer, der ikke modtager praktisk hjælp, personlig pleje eller bor på plejecenter.