Kirsten Licia Lærke Olsen (tv.) og Balder Kim Ulv Fürst bruger deres ferie på at kramme folk. På gågaden i Silkeborg var flere friske på knus - både korte og de længere af slagsen (Foto: Margrethe Løkkegaard).

Krammeri på gågaden giver glæde

Balder Kim Ulv Fürst og Kirsten Licia Lærke Olsen kører i disse dage Jylland rundt for at kramme folk. For de to giver det en så speciel oplevelse, at de bruger deres ferie på at kramme folk. SilkeborgNyt hilste på dem på gågaden for at høre, hvorfor de deler kram ud.

Hvorfor er I startet med at tage rundt i Danmark og kramme folk?

Balder: For at gøre folk glade. Jeg har selv haft det skidt, og så fik jeg førtidspension. Dette er en måde at takke samfundet på. At give folk noget igen. Hvis ikke jeg havde fået førtidspension, ville jeg ikke være her i dag, så det er dejligt at kunne give lidt tilbage.

Hvad giver det dig at kramme folk?

Det giver mig total glæde og overskud. Der er mange, der siger til mig ”Ej, hvordan har du overskud til at gøre det?” – og det har jeg ikke, men jeg får overskud af at gøre det.

Er der forskel på krammene landet over?

Jeg vil ikke sige, at der er forskel landet over, men personerne er der meget forskel på. Der er nogen, der kan sige ”Arh, jeg vil helst ikke, jeg er ikke så meget for krammere”, hvor det er ofte dem, der hænger ved længst eller der kan finde på at græde over det. Og så er der dem, der kommer løbende på lang afstand og siger, ”Ej, det har jeg haft brug for hele dagen!”, hvor det bliver sådan noget helt kort noget.

Der er nogen, hvor vi får nogle lange snakke. Det er blandt andet det, som Kirsten er helt vildt god til.

Hvad kan samtalerne handle om?

Alt i deres liv. Hvis der er noget, der går dem på lige nu og her, fra deres barndom eller andre ting i samme stil.

Hvad er den vildeste oplevelse?

Det var en, der kom et par dage efter, vi havde krammet, og fortalte, at vi havde reddet hendes liv. Det tænkte jeg var voldsomt. Men har man haft den tanke, og lige er blevet reddet ud af den. Det kan være et smil eller kram fra en fremmed, der kan få en væk fra sådan en tanke.

Vi har også krammet flere hjemløse. De er gode til at passe på hinanden, men når der er andre som os, som vil kramme, så bliver de helt ”Vil I virkelig? For jeg lugter jo og er syg”. Men det er jo lige meget!

På kan du høre, hvordan silkeborgenserne tog vel imod Kirsten og Balders kram.

https://soundcloud.com/dinradio8600/krammeri-pa-gagaden-giver-glaede