Erling Svinth cykler tre til fire gange om måneden fra Gødvad til sin arbejdsplads i Viborg. Han har i alt kørt 14.000 km på sin elcykel, som han købte for nogle år siden (Foto: Margrethe Løkkegaard)

Cykelentusiast: Elcykel giver mig frihed

Erling Svinth kan virkelig godt lide at cykle.

Han cykler i alt 74,6 km, når han skal på arbejde. Turen går fra Gødvad til Regionshospitalet Viborg, hvor han som sygeplejerske har tre til fire vagter om måneden.

For cirka tre år siden købte han en elcykel, der overtog hans almindelige cykels rolle, fordi han var træt af at tage de samme korteste ruter. Med elcyklen fik han mulighed for at tage nogle omveje, og det giver ham livskvalitet.

- Elcyklen giver mig en frihed, en ro – velbehag. Jeg rører mig, og jeg kan mærke, at jeg bliver smurt i leddene. Og så kan jeg meget nemt tage nogle ture, hvor jeg også kan stoppe op undervejs og nyde omgivelserne, fortæller Erling, der i den tid, han har haft sin elcykel, har kørt 14.000 km.

Elcyklen forkortede også hans tur på arbejde med cirka en time. I stedet for at bruge to timer hver vej, kan han nu bruge en time og 15 minutter på at tage på arbejde. Derudover bruger han også mindre energi på at cykle med en elcykel – men får stadig den motion, han har brug for.

- Fordelen ved elcyklen er, at bakker og modvind forsvinder. Der er medvind på cykelstierne, griner han.

Fordomme om elcykler
Erling møder ofte fordomme, når han fortæller, at han har en elcykel.

- Det kræver lidt at gå imod fordommene, når man er en mand i min alder. Fordommene er forbundet meget med alder. Nå, er du så gammel? spørger folk. Man skal åbenbart have nået en bestemt alder, før man har en elcykel. Eller også skal man have en undskyldning med helbredet. At man har et dårligt knæ. Eller at man bare er doven. Men der er så meget mere end det, siger Erling.

Erling mener, at man kan komme fordommene til livs ved at fortælle om, hvad elcykler kan.

- Man skal stille sig op et sted, hvor folk kan komme op og prøve en elcykel. Man skal have mulighed for at høre om, hvad en elcykel kan, så fordommene kan fjernes på den måde. Det er den eneste måde, man kan få flere til at få øjnene op for, hvorfor elcykler er gode, afslutter Erling.

Hvis du vil have knust dine fordomme eller bare er nysgerrig på, hvad en elcykel helt præcis kan, holder CykelFavoritten et elcykelevent på Søndertorv mellem kl. 11 og 17 i dag.