Børnelæge Lone Fiil Christensen bruger en ballon til at beskrive, hvad sengevæderes problem er. Hør lydklippet i bunden af artiklen for en forklaring (foto: Margrethe Løkkegaard).

Børnelæge: Sengevæderdag er vigtig

I dag er det den internationale sengevæderdag. Det er en dag, som skal gøre forældre opmærksom på, at der er hjælp af hente, hvis ens barn har et vedvarende problem med at tisse i sengen.

Børnelæge hos Klinik for Børn og Unge, Lone Fiil Christensen besluttede sig for at lave en lille aktivitet på Søndergade i forbindelse med dagen, hvor hun stillede en seng med en dyne og et skilt med informationer. Derudover havde hun fået fat i en mand, der kunne få fat i folk på gaden og forklare dem om sengevædning.

Lone mener, at dagen er vigtig for at brede budskabet om den hjælp ens barn kan få, hvis det tisser i sengen.

- Sengevædning er ikke noget, man kan gøre for, men det er noget, man kan gøre noget ved. En af tingene, man kan gøre, er finde ud af om det skyldes en stor urinproduktion eller er det fordi man har en lille blære, som ikke kan rumme den mængde tis, man laver om natten, fortæller børnelægen.

Hun forklarer, at hvis det skyldes en stor urinproduktion, så kan man få medicin, der nedsætter urinmængden. Medicinen er en vikar for det stof, mange børn naturligt laver, men som nogle børn ikke får produceres før en bestemt alder.

Hvis det skyldes en lille blære, er der også hjælp at hente.

- Hvis barnet har en normal urinproduktion, kan man enten træne blæren op enten ved dagstræning eller ved ringeapparatbehandling, som er en gammel behandling, som man har brugt i mange år, fortæller Lone.

Ringeapparat bliver sat, så det kan mærke de første dråber af urin. Det giver derefter et ring, som vækker barnet, så det kan nå på toilettet. Jo mere, det trænes, jo mere husker hjernen at vække barnet inden det skal tisse.

Mellem 7 og 12 % af danske børn er sengevædere, når de begynder i skole. Du kan læse mere om international sengevæderdag på den engelske hjemmeside worldbedwettingday.com.

I lydklippet forklarer Lone, hvad hun fortæller børn, der har problemer med at tisse i sengen og bruger en ballon som eksempel.

https://soundcloud.com/dinradio8600/international-sengevaederdag-ballonforklaring