Foto: Region Midtjylland

Hård træning hjælper knæ-patienter

Hvile og ingen belastning burde være den oplagte recept til patienter med operationskrævende slidgigt i knæene. Men det er det faktisk ikke. Tværtimod.

Hård styrketræning før en knæoperation hjælper patienterne, det viser ny forskning fra Regionshospitalet Silkeborg og Aarhus Universitet.

I studie satte forsker og fysioterapeut Birgit Skoffer patienter med slidgigt i knæet i gang med hård styrketræning i træningsmaskiner. Resultaterne var overraskende.

- Jeg havde forventet, at træning før operationen umiddelbart ville give patienterne flere smerter end kontrolgruppen. Men det viste sig faktisk, at træningen reducerede smerteniveauet, siger Birgit Skoffer.

59 patienter blev inddelt i to grupper. Den ene gruppe trænede intensiv styrketræning i fire uger op til operationen, mens den anden gruppe levede som hidtil.

- Resultaterne viste, at den patientgruppe, der havde gennemgået styrketræning forud for operationen, havde forbedret funktionsevnen med 31 procent og muskelstyrken med 36 procent, i forhold til kontrolgruppen. Det har overrasket mig, at der er så stor forskel på de to grupper, og at bare fire ugers intensiv styrketræning har haft så stor betydning for patienterne, siger Birgit Skoffer.

Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'Arthritis Care and Research'.