En af silkeborgenser Helene Devanties vigtigste opgaver under festivalen er at sørge for at ølslæberne er i godt humør og motiveret. Her taler hun med to af ølslæberne (Foto: Margrethe Løkkegaard).

Kirketjener nyder sit festivalsfrirum

- Det er mega dejligt at være herude. Bare den forskel fra mit daglige arbejde som kirketjener, hvor det hele er struktureret, til at være herude i Bøgeskoven, hvor stemningen er så speciel, det er skønt, siger Helene Devantie.

Helene er silkeborgenser og frivillig på årets Smukfest. Hendes rolle er at være stedfortræder for formanden for ølslæberne – som er den mand, der sørger for at alle ved, hvad deres roller er og slukker eventuelle ildebrande.

Helenes opgaver foregik for det meste før festivalen, hvor hun blandt andet stod for at skrive arbejdsplaner og vejledninger til ølslæberne, der sørger for, at barerne rundt omkring på festivalen ikke går ned på øl eller sodavand og at de kommer af med de tømte flasker efterhånden som Smukfest-dagene går.

Under selve festivalen arbejder hun dog stadig, men opgaver har ændret karakter.

- Min opgave er at motivere de frivillige – og det sker for eksempel med kram og samtaler hen af vejen, siger Helene, der til dagligt arbejder som kirketjener i Alderslyst Kirke.

Helene blev efter nogle år som deltager frivillig medhjælper på Smukfest, som hun kastede sig over i 2012.

- Jeg blev spurgt om jeg ikke havde lyst til at komme med som frivillig, og der tænkte jeg ”det lyder da meget godt”, siger Helene, der sagde ja tak til at komme på ølslæberholdet.

Opgaverne og menneskerne er mangfoldige, ligesom i hendes arbejde som kirketjener, men alligevel er det anderledes.

- De mennesker, jeg møder på SmukFest, er faktisk ikke så forskellige fra de folk jeg møder i kirken - både rig, fattig, høj, lav, unge og gammel. Men derfor er det stadig vældig meget antidagligdag, fortæller Helene, der understreger, at hun elsker at være på Smukfest som frivillig frem for deltager.

Der er i alt 112 personer på ølslæberholdet, og det er inklusiv formænd og stedfortrædere, der sørger for, at der altid er nok at drikke på dette års Smukfest.