Foto: Rick Scadlock

Turist: Silkeborg er verdens smukkeste

- Jeg kan ikke komme i tanke om et smukkere og mere charmerende sted end Silkeborg.

Ordene tilhører 51-årige amerikanske Rick Scadlock, steward hos Alaskan Airlines og arrangør af cruises med firmaet Rick's Cruise Adventures. Altså en berejst herre, der har set mange af klodens smukkeste steder. Det gør de flotte ord om Silkeborg så meget desto mere imponerende.

Rick Scadlock er ikke, som udenlandske turister er flest. Han har nemlig boet i Silkeborg og vendte for nogle dage siden tilbage med et helt særligt ærinde.

Mere end bare udlejere
Rick Scadlock kom til Silkeborg som 19-årig i 1984. Pengene var små, og han var derfor heldig at få logi i kælderen på en stor, hvid villa på Sølystvej til sølle 200 kroner om måneden. Ejeren af huset og beboeren på stueetagen hed Jørren Thøgersen. På første sal boede en kvinde ved navn Birte. De tre beboere tilbragte meget tid i hinandens selskab og knyttede tætte bånd.

- Jeg talte ikke dansk, og de talte ikke engelsk. Men de var så tålmodige og lærte mig sproget, og jeg fik hurtigt flair for det, fortæller Rick Scadlock.

Opholdet i Silkeborg blev toneangivende for Ricks liv. Det plantede et frø af rejselyst og udlængsel, der gjorde, at han har viet hele sit liv og sin karriere til at rejse og arrangere rejser for andre.

Tiden i Silkeborg blev afløst af et halvt års arbejde i København, hvorefter Rick rejste tilbage til USA. Han holdt kontakten til Birte og Jørren ved regelmæssige brevvekslinger, som dog efterhånden døde ud.

Pilgrimsvandring bragte minderne frem
Årene gik, men tiden på Sølystvej i Silkeborg kom tilbage til Rick Scadlock, da han for nylig gik den 712 kilometer lange pilgrimsvandring El Camino i Spanien. Det tog ham 31 dage. Pilgrimsvandringen bragte minderne om Danmark og den gode tid i huset på Sølystvej hos Jørren Thøgersen frem. Rick besluttede sig for at udvide rejsen med et par dage – han måtte til Silkeborg, hen til huset på Sølystvej for at se, om Birte og Jørren havde det godt.

- Deres navne stod stadig på postkassen, siger Rick og forklarer, at det indgød ham håb om, at de stadig levede.

Der var dog ingen der svarede, da han ringede på dørklokken. Huset stod tomt. Venlige naboer bød på kaffe og pæretærte, og overbragte Rick de sørgelige nyheder: at Jørren var død for tre år siden, mens Birte var gået bort for to-tre måneder siden.

Trods det, at huset på Sølystvej nu står tomt og vennerne er borte, har Rick fået sagt farvel.

Og på Facebook har han flittigt lagt billeder ud, hvor han erklærer, at Silkeborg i hans øjne er smukkere end nogensinde.

Se et par af Rick Scadlocks billeder fra Silkeborg:

rickscadlock-havn

rickscadlock-udsigt