Rene Foli skænker en drink til en medhjælper, mens musikken spiller og dansen går (Foto: Margrethe Løkkegaard).

Par skænker øl op for medhjælperne

En mand med tænder helt op til ørerne og bløde øjne, der er rammet ind af et par mørke briller, tager en flaske med tud i hånden og hælder op i to glas. Han kigger grinende på en kvinde ved hans side, som er på vej til at gøre det samme. Manden er Rene Foli og han er bartender i medhjælpernes bar – sammen med sin kone.

Rene har nemlig ikke bare smidt sin kone derhjemme i huset i Hvinningdal for at have en fest på den anden side af disken på Smukfest. For det er nemlig blevet en tradition for Rene og konen Lene Byrgiel at stå i medhjælpernes bar år efter år på festivalen.

- Det er jo lidt som at være en lille familie, der ser hinanden en gang om året. Det giver en lille bobbel-fornemmelse. Man ved, der er en verden derude, men man forholder sig kun til det her barområde med knus og kram – samtidig med, at man har en lille brandert på, siger Rene smilende.

Det frivillige arbejde for de to startede for Rene ved, at han i en kreativ konkurrence vandt et partout-armbånd til den smukke festival, og allerede som deltager var han meget inspireret af stemningen og de mange interessante bygningsværker på pladsen.

Samtidig havde Lenes to gamle børnehave-venner spurgt af flere omgange spurgt, om de ikke skulle med. Og til sidst sprang de to ud i det. For Rene handlede det om at prøve noget nyt.

- Jeg har en filosofi om, at jeg aldrig skal sige nej til en oplevelse. Vi bor i et klassisk parcelhus med tre børn, hvor der hurtigt kommer nogle rutiner og vaner, og jeg tænkte, at det med sikkerhed give mig nogle nye oplevelser, jeg ikke ellers ville kunne få, fortæller Rene.

Begge ser festivalen som et fristed, hvor man kan komme ud af sine vante roller. For Rene, der til daglig har en lederstilling hos VIA University College, betyder det, at han kan smide sin sædvanlige ansvarlige hat derhjemme.

Rene og Lene skænker videre, mens musikken inviterer medhjælpere i baren til at hoppe i takt og bøgetræerne bølger med i vinden.

Lene Byrgiel