Trods demens er Willi Heinmann positiv og nyder livet på Ballelund Plejecenter. Her med sin søn Johnny. Foto: Marie-Louise Kjær

Johnnys demente far går med GPS

På trods af demens er 77-årige Willi Heinmann energisk og glad for at gå lange ture. Han vandrer ofte fra Ballelund Plejecenter, hvor han bor, ud på alskens forskellige ruter i området.

- Nogle gange går jeg så langt, at jeg dårligt kan finde hjem igen, erkender Willi med et smil.

For at undgå, at faderen bliver væk, udstyrede sønnen Johnny Heinmann sammen med sin bror Carsten for et par år siden faderen med et ganske almindeligt læderbælte, hvorpå der var monteret en GPS-sender.

- Det handler om livskvalitet. Min far skal ikke spærres inde. Han holder af at gå ture, og det skal han have lov til. Hvad er livet værd, hvis man ikke må leve det?, lyder det retorisk fra Johnny Weinmann.

Før da skete det ofte, at Willi travede rundt i timevis, før enten plejepersonalet eller en af hans to sønner måtte ud at finde og hente ham hjem.

Anordningen fungerede upåklageligt i nogen tid, men de sidste par gange Willi har været væk, har GPS'en af uvisse årsager været i udu.

- Måske batteriet bare var fladt, måske havde han ikke bælte på den dag. Men når det ikke virker hver gang, må vi tænke i andre baner, siger Johnny.

Han og broderen har overvejet at udstyre faderens sko med GPS-såler, men er bekymret for opladningsprocessen og modtagerforholdene for senderen i apparatet.

Senest faderen var væk, blev det helt store apparatur med blandt andet politi sat i gang. Medier viderebragte signalementer af faderen og buschauffører blev bedt om at holde øje. En kvinde fandt da også Willi på grund af eksponeringen. Johnny er rørt og taknemmelig over den hjælp, byens borgere gav.

- Jeg fik ved selvsyn set, at nærdemokratiet virker. Folk hjalp hinanden og os med at finde far. Men de ressourcer, politiet bruger på at rykke ud, som de gjorde her, vil jeg selvfølgelig gerne spare samfundet for, og derfor håber vi, at GPS-løsningen er nok fremover, siger Johnny.

Lige nu er tre mikro-GPS'ere på vej med posten. Johnny vil blandt andet placere en af dem i Willis sko, da han aldrig går hjemmefra uden.

Et lovkrav om GPS-sporing af demente på alle landets plejehjem lader vente på sig, så det er indtil videre op til de pårørende selv, hvis de ønsker, at den demente får påmonteret en GPS.