– Nu kan jeg ikke køre i Tyskland

70-årige Thorkild Sevelsted har i flere år kørt bil på et tysk kørekort, men efter et møde med politiets automatiske nummerpladegenkendelse, blev kortet i sidste uge beslaglagt. Nu kæmper han for at få det igen, med en Højesteretsdom i hånden.

- Jeg må ikke køre bil i Tyskland nu, siger Thorkild Sevelsted.

Han har i en stor del af sit liv haft stor tilknytning til Tyskland, både som privatperson og i arbejdsøjemed. Derfor fik han i 1975 et tysk kørekort, ved siden af sit danske, som reglerne krævede dengang.

I 2005 blev han frakendt kørekortet i Danmark på grund af spritkørsel.

- Jeg kørte slet ikke bil i Danmark i det år, frakendelsen var gældende, siger Thorkild Sevelsted.

Med tanke på EU-krav om gensidig anerkendelse af kørekort og med kendskab til flere domme på området, begyndte Thorkild Sevelsted igen at køre bil efter frakendelsesperioden. Men han generhvervede ikke et dansk kørekort.

I sidste uge blev Thorkild så standset af politiet i Silkeborg, da deres nye redskab, automatisk nummerpladegenkendelse, alarmerede om Thorkilds bil, der tilhører en tidligere frakendt bilist.

Med en dom i hånden
På Christian 8.s Vej blev Thorkild standset af politiet og bedt om at fremvise kørekort. Han viste det tyske kørekort fra 1975.

De to betjente på Christian 8.s Vej accepterede ikke det tyske kørekort, og efter en konsultation med vagtcentralen blev kørekortet beslaglagt.

Thorkild Sevelsted har siden været i telefonisk og skriftlige kontakt med politiet flere gange. I første omgang kunne de slet ikke finde sagen eller hans kørekort.

Den 70-årige bilist mener at have rettens ord for, at han må køre rundt på det tyske kørekort. Han sammenligner med en sag fra Højsteret fra december 2015.

- Sagen er fuldstændig sammenlignelig med min, der var bare tale om et fransk kørekort, siger Thorkild Sevelsted.

I den pågældende sag blev en bilist frakendt sit danske kørekort i fem år for spritkørsel, men allerede to måneder efter havde han taget et fransk kørekort. Det kørekort viste han politiet, da han blev standset yderligere syv år senere. Både Byretten og Landsretten dømte manden for at køre i frakendelsestiden, men Højesteret frifandt ham.

- Så burde der være tale om gældende retspraksis, så jeg ønsker mit kørekort tilbage nu, siger Thorkild.

Ingen af hans henvendelser til politiet har båret frugt, så nu må han vente på et bødeforlæg og muligheden for at tage sagen i retten.

- I mellemtiden kan jeg så ikke køre bil i Tyskland. Jeg kan godt leve med, at jeg ikke må køre i Danmark, men jeg skal kunne køre i Tyskland, siger Thorkild.