Levedygtige landsbyer efterlyses til pris

Det skal være attraktivt at leve og arbejde i hele den midtjyske region – også i landsbyerne. Det er baggrunden for Landsbyprisen og de medfølgende 150.000 kroner.

En landsby i Silkeborg kommune har endnu aldrig vundet prisen, der nu skal uddeles for niende gang. Landsbyer med højst 2000 indbyggere – eventuelt flere mindre landsbyer i forening kan indstilles.

- Vi vil gerne anerkende og synliggøre det enorme arbejde, der altid ligger bag en levende landsby. Og så mener vi, at der fødes så mange gode idéer derude, som kan inspirere andre, siger Poul Erik Christensen, formand for regionsrådets rådgivende udvalg for regional udvikling.

I de kommende måneder kan alle komme med bud på kandidater og aflevere dem til kommuner og lokale aktionsgrupper, der sørger for inden 5. december at indstille én fra hver kommune.

- Vi er rigtig spændte på at se nogle nye kandidater – også meget gerne fra de kommuner, som endnu ikke har huset en vinderlandsby, siger Poul Erik Christensen med henvisning til, at de otte tidligere prismodtagere findes inden for seks kommuner – ud af regionens 19 kommuner.

Kandidaterne skal kunne fremvise en udvikling over de seneste tre til fem år, og den skal basere sig på en planlagt udviklingsindsats.

Regionsrådet udpeger vinderen i samarbejde med et dommerpanel i begyndelsen af 2017, og selve prisoverrækkelsen finder sted i maj 2017.

Derudover skal kandidaterne opfylde følgende kriterier for at komme i betragtning hos dommerpanelet og regionsrådet:
• De skal kunne vise, at indbyggertallet er stigende, eller at et fald er bremset
• De skal have gennemført og igangsat større projekter og initiativer, der viser vej til fornyelse og udvikling
• De har forbedret det fysiske miljø i landsbyen
• De kan fremvise et stærkt engagement og samarbejde mellem borgerne og andre aktører
• De har trodset særligt vanskelige vilkår, fx nedlæggelse af arbejdspladser, offentlig service m.m.
• De har gennemført en særlig indsats i forhold til energi, fødevareudvikling eller andre af regionens styrkeområder