Fodens Dag bød i går på et grundigt eftersyn af undertegnedes fødder hos Fodterapeuterne i Vestergade. Foto: Marie-Louise Kjær

“Tag for h…… de fødder alvorligt”

I går var det Fodens Dag, og fodterapeuter landet rundt tilbød derfor gratis fodtjek til fodfolket for at få dem til at være mere opmærksomme på deres fødders sundhed og trivsel.

Så jeg valsede med selvsikre gadedrengehop ned til Fodterapeuterne i Vestergade, overbevist om, at min størrelse 36 var i perfekt stand. Jeg har aldrig haft problemer med fødderne, så hvorfor skulle de ikke være i mint condition i en fodterapeuts kyndige øjne?

Karin Bornhøft og Helle Jepsen har snart étårs jubilæum med deres klinik i Vestergade. Det var deres første Fodens Dag i klinikken, og jeg var første levende billede til et gratis tjek.

Brænd ballerinaerne
Knapt var jeg trådt indenfor i venteområdet, før mit fodtøj fik et par hårde ord med på vejen. Det var tydeligt, at de faktisk begge kæmpede en indre kamp, da de så, hvad jeg havde på mine fødder. Stod det til dem, skulle mine ballerinasko flænses af og brændes på bålet med det samme. Flade sko uden støtte er roden til alt ondt. Nærmest lige så skadelige som høje hæle, forklarer Helle Jepsen.

Efter en indledende snak tog jeg plads på undersøgelsesstolen. Som en anden tandlægestol kunne den elektronisk køres halvvejs op mod loftet, så en korrekt arbejdsstilling var sikret for terapeuterne. Deres ansigter var lagt i alt for alvorlige folder. De første dårligdomme var allerede fundet.

- Du har knyster. Både på inder- og ydersiden, siger Karin Bornhøft, mens hun peger for at illustrere.

Jeg fik også at vide, at jeg har begyndende eksostose. Det gippede i mig, da mine tanker med det samme faldt på filmklassikeren "Eksorcisten" fra 1973. En film, jeg stadig har store traumer over at have set som teenager. Jeg fik lyst til at løbe skrigende væk, men droppede det, da mine defekte fødder sikkert ikke kunne transportere mig hurtigt nok alligevel.

Eksorcismen er afblæst
Eksostose er heldigvis en smule mindre dramatisk end eksorcisme. Det er groft sagt betegnelsen for en ekstra knoglevækst, der opstår udenpå knogler, der er udsat for hård belastning. Såsom fodknogler i ballerinasko, helt flade gummisko og stiletter i særdeleshed...

Det var grumt. Som om det ikke kunne være nok fik jeg at vide, at jeg også er platfodet. Og har nedsunkne forfødder! Jeg blev trist og bekymret for min samling af høje hæle. Tør jeg bruge dem, når jeg har fået dette nedslående fodeftersyn? Alt med måde, får jeg at vide.

Helle Jepsen og Karin Bornhøft brænder for sunde fødder, grimme fødder, alle slags fødder. De håndlaver fodindlæg, der kan afhjælpe skavanker som mine. Begge har en fortid i det offentlige sundhedssystem. Helle som social- og sundhedsassistent, Karin som døgnplejer.

Men tempoet og følelsen af utilstrækkelighed i det pressede system sled på kvinderne, der følte sig nødsaget til til sidst at forlade en branche, der ikke giver sig tid til at tage sig ordentligt af borgeren. De sprang ud som selvstændige fodterapeuter for et år siden og har ikke fortrudt et sekund.

Mange gener stammer fra fødderne
- Det er sådan en glad branche. Man kan se, at det nytter. At man kan afhjælpe folks problemer. Det er ikke akkordarbejde. Der er god tid, og vi får lov at føle, at vi virkelig hjælper folk, siger Karin Bornhøft.

Begge bifalder tanken bag tiltag som Fodens Dag. Alt for mange lunter rundt på skrantende fødder uden at vide det.

- Tag for h... de fødder seriøst. Alle de problemer, man kan få med ryg, nakke, knæ, kroppen generelt - mange af dem stammer fra fødderne. Derfor er det så vigtigt at afhjælpe fejlstillinger som for eksempel nedsunket forfod eller platfodethed, siger Helle Jepsen.

Jeg bliver rådet til at kyle mine ballerinasko langt væk, og desuden træne mine tæer ved gymnastisk at sprede og samle dem hver aften i ti minutter. Det skulle bedre deres fleksibilitet og forhindre, at de bliver stive på sigt.

At kassere smukke sko kommer aldrig på tale, men jeg har alligevel fået stof til eftertanke, når det gælder mine fødders sundhed - eller mangel på samme.

[caption id="attachment_16576" align="alignnone" width="615"]Sunde journalistfødder? Skinnet bedrager. Foto: Marie-Louise Kjær Sunde journalistfødder? Skinnet bedrager. Foto og fødder: Marie-Louise Kjær[/caption]