Den lilla farve agerer rød tråd for demens-arrangementet Huskedagen. Foto: Marie-Louise Kjær

Madam blå og musik hjælper demente

I gildesalen ved Dybdal Dagcenter i Resenbro ligger en stor håndfuld gamle, kulørte blade spredt ud på et bord. Den nygifte Kronprinsesse Margrethe smiler på forsiden af et slidt Se&Hør med den unge Henri ved sin side. Et ældre blad har et babybillede af selvsamme Margrethe på forsiden. Lille og buttet og med den kendte Margrethekrølle i panden. Et par Billed-Blade er her også. Og tegneserier.

Ved siden af bladene ligger forskellige ting, alle med det tilfælles, at de nærmest er antikviteter. En lommelærke. En broderet pung. Porcelænsfigurer af både ugler og kattekillinger. Bøger med gulnede sider. Madam blå-kaffestel står side om side med vaskeægte erstatningskaffe fra krigstiden.

'Richs - Der driks' står skrevet på den forbavsende velholdte papemballage. Med et indhold af sukkerroer, rug og urter ligger smagen meget langt fra den kaffe, vi kender i dag.

Lilla er demensens farve
Opstillingen er til ære for, at det i dag er Huskedag på dagcenteret. En dag, hvor der sættes fokus på demenssygdomme. Udover at skabe opmærksomhed om den komplekse sygdom er formålet også at vække de ældres minder til live. Der hjælper de ting af gammel dato, der er placeret på borde langs væggene rundt i salen. Mindeobjekter, lyde og dufte kan hjælpe den demente til at live op og huske ting fra hans eller hendes barn- og ungdom.

Musikken, der strømmer fra højttalerne, er derfor også af ældre dato. Farven lilla dominerer desuden udsmykningen af balsalen ved Dybdal dagcenter i Resenbro. Og med god grund, for lilla er demensens farve.

Konsulent fra Demensteamet ved Silkeborg Kommune Kim Oskar Carlsen er her også, og han har taget farvetemaet seriøst. Skjorte og butterfly er i dagens anledning derfor i en stærk lilla farve.

Minder giver klare øjeblikke
- Når demensen sætter ind, bliver den ramte forvirret og får svært ved at genkende selv den nærmeste familie. Men minderne fra barn- og ungdom kan i små øjeblikke genkaldes, hvis de rette sanseindtryk er der, siger Kim Oskar Carlsen, der derfor støtter op om et arrangement som dette.

Rød-hvide ternede duge dækker de lange borde, og der er dækket op med spinkelt kaffestel med påmalede blomsterornamenter. Bollerne er hvide og med tandsmør. En lokal spillemand spiller nu livemusik. Fra sin plads bag keyboardet har han taget hul på "Sejler op ad åen", hvilket en kæde af de ved bordene bænkede kaffedrikkere vugger med på.

En plejehjemsassistent fortæller, at nogle demente ved ankomsten kan være 'helt væk'. Så hører de en melodi eller får øje på et billede på et blad for deres ungdom, og så liver vedkommende pludselig op.

Ugen ud vil der være arrangementer med demenssygdomme i fokus. På lørdag afholder Alzheimersforeningen for første gang landsindsamling til fordel for de mere end 500.000 demensramte i Danmark.

[inpost_pixedelic_camera slide_width="615" slide_height="410" thumb_width="75" thumb_height="50" post_id="16736" skin="camera_amber_skin" alignment="" time="7000" transition_period="300" bar_direction="leftToRight" data_alignment="topLeft" easing="swing" slide_effects="scrollHorz" grid_difference="250" thumbnails="1" pagination="0" auto_advance="0" hover="1" play_pause_buttons="1" pause_on_click="1" id="" random="0" group="0" show_in_popup="0" album_cover="" album_cover_width="200" album_cover_height="200" popup_width="800" popup_max_height="600" popup_title="Gallery" type="pixedelic_camera" sc_id="sc1474551939208"]