Foto: Hospitalsenhed Midt

Træning skal hjælpe efter lunge-blodprop

En blodprop i lungen kan ramme både livskvalitet og fysik. Nyt forskningsprojekt fra Regionshospitalet Silkeborg skal undersøge effekten af et træningsforløb hjemme hos patienterne. TrygFonden støtter projektet.

Hvert år rammes cirka 2500 mennesker af en blodprop i lungen. For mange kommer den ud af den blå luft, og det er en skræmmende og ubehagelig oplevelse, der rejser en masse spørgsmål i hovedet på patienterne. Sker det igen? Hvornår må jeg arbejde igen? Hvad med sport?

Når patienterne bliver udskrevet fra hospitalet, er der på nuværende tidspunkt intet rehabiliteringstilbud til de ramte. Det på trods af at studier viser, at patienternes livskvalitet og fysiske kunnen ofte daler, mens forbruget af medicin mod psykiske lidelser stiger efter en blodprop i lungen.

Nu skal et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Silkeborg undersøge, om et otte-ugers hjemmetræningsforløb til patienterne efter udskrivelse kan gøre en positiv forskel.

- Mange patienter bliver bange og får en masse bekymringer efter en blodprop i lungen. De mærker pludselig, at de er dødelige. Patienterne kan især blive nervøse for at dyrke motion, fordi de måske i begyndelsen bliver lettere forpustet end før deres blodprop, siger Nanna Rolving, der er ph.d. og forskningsansvarlig terapeut hos Regionshospitalet Silkeborg.

På fredag overrækker TrygFonden officielt 760.000 kroner til projektet, der udføres som et lodtrækningsforsøg med i alt 140 patienter med medicinsk behandlet blodprop i lungen. Den ene halvdel får sædvanlig behandling, mens den anden tilbydes hjemmetræning med vejledning af en fysioterapeut.