Illustration: C.F. Møller

Søtorvet: Bydel med New York-inspiration

AP Pension vil gerne omdanne Søtorvet til en ny, grøn bydel med inspiration fra New York. Bydelen skal rumme boliger til 600 silkeborgensere, caféer, park, promenade langs åen og dagligvarebutik.

Pensionsselskabet og Silkeborg Kommune er allerede i gang med at indgå en aftale for udviklingen af området, der også skal rumme et nyt Museum Jorn.

For at få plads til det hele skal Christian 8.s Vej og den nuværende vej til Papirfabrikken flyttes. Det giver netop plads til et museum ned til Silkeborg Langsø.

Inspiration fra New York
AP Pension har udarbejdet en plan, som skal danne grundlag for en ny lokalplan for Søtorvet.

Planen består af en grøn bypark, der er hævet en etage over det nuværende niveau - inspireret af New York High Line. Ved at bevæge sig op i byparken vil man kunne få nogle flotte kig ud over by og natur.

Under byparken bygges parkering, en ny Kvickly-butik og caféer. Caféerne vender ud mod Havnen og åen, mens det nuværende Kvickly flyttes og får en mere central placering mellem Papirfabrikken og bymidten.

Oven på det hele skal otte bygninger i fem-otte etager stå. De skal rumme 286 leje- og ejerlejligheder.

Det hele bliver omkranset af amfitrapper og en promenade ned til åen, langs caféerne. Ved Havnen etableres en helt ny torveplads, som er forbundet til promenaden.

Byggestart om 11 måneder
Byrådet har gennem mange år ønsket en bedre sammenhæng mellem Torvet, Havnen og Papirfabrikken.

- I 2010 gennemførte vi en arkitektkonkurrence, som dannede grundlag for rammerne i den nuværende kommuneplan, hvor midtbyen skal fortættes. Nu er AP Pension klar til at realisere Byrådets visioner om en helt ny bydel, som vil skabe vækst og arbejdspladser og udgøre en markant udvikling i Silkeborg by, siger borgmester Steen Vindum.

Projektet ventes bygget i tre etaper. Første etape er mellemstykket, hvor det nye Kvickly skal ligge. Herefter flyttes Kvickly, og 2. etape bygges mod Langsø, hvor Kvickly ligger i dag. Sidste etape bygges der, hvor Circle K-tankstationen ligger i dag.

Hvis alt forløber efter planen, kan der være byggestart omkring september 2017.

(Klik på luftfotoet for stor udgave)
sotorvet_luftfoto