Amanda på fire år gøgler på scenen med Søren Visby. Foto: Marie-Louise Kjær

Børnegøgl med hammer og stylter

På Medborgerhusets fine parketgulv ligger sirligt placerede bunker af udstyr. Et par ethjulede cykler her, en bunke diablospil der. To kufferter med udstyr til henholdsvis dagens show og den efterfølgende gøglerskole. Kuffert nummer to må børnene gerne rode i, men først, når første halvdel af showet er ovre.

Søren Visby er fuldtidsgøgler og den eneste, der må bruge kuffert ét. Han står på gulvet foran horder af små børn og deres forældre eller bedsteforældre, der er mødt op for at overvære hans show.

Publikum har han selv gelejdet på plads. De fleste børn sidder på gulvet, mens de ældre har fået tildelt en stol. Sørens egen 24-års-regel markerer grænsen for, hvornår man er berettiget til en siddeplads. Er man over 24 år, får man derfor en stol.

Mange lag tøj og volapykspørgsmål
Bag Søren ligger bunker af stylter markeret med farvet kant. De orange er til de voksne, har han fortalt. De skal først i brug senere, når det er tid til gøglerskole. Der er også grønne og gule stylter til mellemstore og små mennesker.

Søren har optrådt i ti minutters tid, og markerer det ved at skrælle endnu en t-shirt af sin overkrop. Han har flere på, og tager dem gradvist af én ad gangen, til stor morskab for publikum. Flere børn kan ikke forstå, at han har så mange på, og kommer med gladfrustrerede tilråb.

En dreng bliver hevet op på scenen for at deltage i et nummer.

- Hvor gammel bor du til fornavn?, spørger Søren.

Drengen Markus får stillet det svære spørgsmål, mens han bevæger sig op på scenen.

- ......Ti, svarer Markus skeptisk, inden han hjælper med nogle hullahop-ringe.

Knitrende slikpapir høres, når børnene tier, og det er ikke tit. Skringre barnestemmer ler i tide og utide. Nogle gange fylder børnestemmernes småsnak så meget, at de nærmest overdøver Søren Visby. De medbragte bedsteforældre tysser derfor efter behov.

Skræmmende slutnummer
Klapsalverne kommer også noget uregelmæssigt. Enkelte gange klapper nogen umotiveret, mens der er mere harmoni og rytme ved de store bifald.
Hen mod slutningen af showet kommer det store nummer. Søren skuer ud over forsamlingen.

- Jeg skal bruge det modigste barn, annoncerer han uden at afsløre mere.

Benjamin melder sig hurtigt. Han skal ligge på ryggen på scenen med et tæppe over sig. En betonflise placeres på hans mave, og Søren holder en hammer af mukkert-størrelse hen over flisen på drengens mellemgulv. Han løfter hammeren og tøver et øjeblik for at aflæse den lille drengs sindsstemning.

- Vil du stadig gerne?

Nej, Benjamin vil ikke alligevel. Han vimser ned på tilskuerrækkerne igen, og en anden dreng kaster sig hen mod den tomme plads på gulvet.

Drengen hedder Skipper og er aldeles frygtløs i sin fremtoning. Mens størstedelen af salen - især dem, der er grå i toppen og bekymrede af natur - holder vejret, flækker Søren Visby flisen med hammeren på Skippers mave. Ingen skade sker, og der er lutter smil og klapsalver.

Nu tør Benjamin godt, og Søren gennemfører stuntet endnu engang med ham som levende underlag.

Skidt med Ipads, børn vil stadig fysisk leg
Efterårsferien er travl for Kuffertcirkusset. Senere i dag er der show i Ikast. Søren fortæller, at efterårsferien byder på ni forestillinger på fem dage.

- Ja, der er en lind strøm af forestillinger.

Mange børn er vant til passiv leg, hvor Ipad'en eller Pokemon Go er det foretrukne. Søren oplever dog, at de fleste børn gerne vil være fysiske.

Han medgiver, at den mere fysiske leg med stylter og ethjulede cykler ikke er ligeså risikofri som et roligt spil Ipad i den bløde sofa.

- Vi gøglere er jo lidt i en tidsboble. Vi er ikke så politisk korrekte, og falder nogen, siger vi 'pyt', fortæller Søren.

Forestillingen er slut. Kuffert nummer to åbnes, og børnene kan nu prøve kræfter med gøgleri.

[caption id="attachment_17504" align="alignnone" width="615"]En lidt bekymret Benjamin lægger krop til det sidste nummer. Foto: Marie-Louise Kjær En lidt bekymret Benjamin lægger krop til det sidste nummer. Foto: Marie-Louise Kjær[/caption]

 

Ingen børn eller dyr led overlast under dagens forestilling