Børnene instrueres i skattejagten ved Himmelbjerget. Foto: Marie-Louise Kjær

På pirattogt med Mågen

Et af Hjejlens søsterskibe hedder Mågen. I anledningen af efterårsferien sejler hun for 11. år i træk ud på 'piratsejlads'. Et arrangement, der primært henvender sig til de 3-9-årige

Disen ligger over Silkeborg og hjælper på den piratstemning, man ombord på Mågen ihærdigt forsøger at skabe.

Personalet er klædt ud med sørøverhatte, påsminkede ar og røde klude bundet om hovedet. Skibet er pyntet efter alle kunstens regler.

Nogle af dagens gæster er Nikolaj, Gustav og Mads på seks, seks og otte år. De er her med deres bedsteforældre Annie og Torben Pape.

Der er krudt i drengene og et arrangement som dette er perfekt som ferieaktivering, hvis man spørger Annie.

Intelligent underholdning
- Alle er med, det er ikke forlystelsesunderholdning, hvor man står i kø og venter passivt på tur. Og så er det her ikke plat eller fordummende. Børnene skal virkelig tænke selv, siger Annie Pape om Sørøversejladsen, der både byder på gåder, rollespil, skattejagt og historiefortælling.

Preben Boye, der fylder 75 til januar, er dagens skipper. Han og førstestyrmand Per Larsen har begge pirathatte på hovedet og plyspapegøjer fastgjort til skulderen med en sikkerhedsnål.

Efter en kort velkomst ledes børnene under dæk. Her får de fortalt en drabelig historie om en forsvunden pirat, de skal ud og lede efter. Breve fra en flaskepost læses op, og børnene får stillet endnu en opgave - find et skattekort ved Himmelbjerget. Måske den også leder til en skat..

Så skal børnene klædes ud som små pirater. De bliver sminket, får klap for øjet og hver deres legetøjssabel i hånden.

Skeletter og kranieguirlander
Lyset er dunkelt under dækket. Der er lyskæder langs listen ved vinduerne, og en guirlande med kranier er viklet omkring. På den stejle trappe, der forbinder skibets to dæk, hænger skeletter og dingler fra gelænderet.

Båden vugger sagte og maskinens rumlen er konstant. Medbragte madpakker hives frem af taskerne af de forudseende mødre, og familierne spiser ovenpå.

Efter fem kvarters sejlads er Piratmågen fremme ved Himmelbjerget, hvor motoren slukkes en times tid, mens børnene er på skattejagt i området.

Da de små går ombord igen, er det med slikposerne knuget i de små næver og et triumferende blik under piratøjenklapperne - missionen er fuldført.

Glade børn larmer mest
- Aaaaaggghhh, pas påååå, et af de små børn har en sabel i hver hånd og går løs på en kammerat.

Lydniveauet fra de små pirater på hjemturen når nogle gange voldsomme højder. Det har heller aldrig været meningen, at sabelfægtning skal foregå i stilhed.

Piratmågen er nu ude på åben sø igen og speeder farten op. Man kan tydeligt se slipstrømmen efter motoren, de fine bølger tegner et symmetrisk mønster i vandet bagtil.

Ved slutningen af det 3,5 time lange arrangement lægger Mågen igen til kaj på sin faste plads i havnen. Tågen tjener ikke længere noget formål og er lettet.

Der er Sørøversejlads med Mågen igen i morgen.