I bogen "Humor på Hjernen" fortæller Brian Lykke og en række andre fremtrædende, danske komikere om deres barndom. Foto: Marie-Louise Kjær

– Silkeborg har præget mig enormt

På mandag udkommer bogen "Humor på hjernen", hvor en række kendte komikere fortæller om deres opvækst, og om hvordan den har præget dem og deres fag i dag.

I den forbindelse fortæller bysbarn og komiker Brian Lykke om sin barn- og ungdom i Silkeborg og forholdet til hjembyen generelt.

- Bogens udgangspunkt er et fokus på, hvordan det nære miljø i opvæksten er meget afgørende for, hvordan man bliver skruet sammen som voksen, og hvordan det kommer til udtryk i ens standup og comedy. Jeg synes det var en ære at blive spurgt, og desuden interessant at betragte komikken fra en seriøs vinkel, og derfor sagde jeg ja til at bidrage til bogen, siger Brian Lykke.

- Min tid i Silkeborg har bestemt stor betydning for det, jeg laver i dag. Meget af karakterarbejdet til rollerne er opstået her.

(artiklen fortsætter under billedet)

[caption id="attachment_17881" align="alignnone" width="615"]Brian Lykke nyder udsigten fra 12. etage i Silkeborghus, hvor han voksede op, og hans mormor stadig bor. Foto: Marie-Louise Kjær Brian Lykke nyder udsigten fra 12. etage i Silkeborghus, hvor han voksede op, og hans mormor stadig bor. Foto: Marie-Louise Kjær[/caption]

Flere andre komikere, der medvirker i bogen, har haft barske opvækster med druk og mobning. Brian Lykkes egen barndom i Silkeborg var, ja, lykkelig, og det er altså ikke de store dæmoner, der driver ham ud i komikken.

- Min barndom var virkelig god. Trygt miljø, tætte venner. Jeg havde en fest, siger Brian Lykke, der først gik på Vestre Skole uden helt at føle sig hjemme, men efter et skift til Th. Langs var han som en fisk i vandet.

Han har været forskånet for mobning og har ikke de store traumer med i bagagen.

- Selvfølgelig har jeg en sårbarhed, det har alle. Jeg prøver at få det med i de karakterer, jeg spiller. Så kommer der mere ægthed og man tror mere på det.

Størstedelen af hans fritid blev brugt på grønsværen med kammeraterne. Og det var i de rammer, at Brians kærlighed til komikken startede.

- Man kan sige, at min humor blev født på fodboldbanen, siger Brian Lykke, der sammen med kammeraterne udviklede karakterer og fik skøre påfund, som viste sig at være langtidsholdbare.

(artiklen fortsætter under billedet)

brianlykke-fotomary

- Da jeg lavede mit første store projekt, Krysters Kartel, havde jeg de 15 første karakterer klar, for dem havde jeg spillet, siden jeg var barn! Min tid i Silkeborg har inspireret mig enormt. Og så har jeg en del onkler, som jeg trækker på, når det kommer til sjove karaktertræk...

Efteråret er travlt for Brian Lykke, der blandt andet optræder rundt omkring i landet med stand-up og laver sketches til diverse tv-programmer. De helt små kender ham også fra Ramasjang, hvor han laver børne-tv.

Hans børnekendis-faktor fornægter sig ikke under fotograferingen til denne artikel, da flere børn løbende henvender sig for at få en snak og et billede med deres idol. Brian synes kun det er hyggeligt og giver sig god tid til at snakke med børnene.

(artiklen fortsætter under billedet)

[caption id="attachment_17845" align="alignnone" width="615"]brianlykke-fotomary6 Brian stiller op til fotografering med små Ramasjang-fans. Foto: Marie-Louise Kjær[/caption]

I sommer var Brian Lykke blandt andet i Chicago på introteaterkursus, han har spillet revy i Odense og lavet en serie af podcasts til Radio24syv.

"Københavnermodellen" var en 40 afsnit lang skildring af et pilotprojekt mod radikalisering af unge muslimer - ved hjælp af introteater. Brian håber at lave mere radio i fremtiden.

Drømmen om de store, mere seriøse roller er der ikke rigtig.

- Altså, jeg siger ikke nej, hvis nogen skulle ringe, men for mig handler det bare om at brede mig så meget ud og prøve så meget som muligt. Så er jeg glad. Jeg har ingen stor drøm eller et endeligt mål, jeg går efter.

(artiklen fortsætter under billedet)
brianlykke-fotomary5

Tilbage til Silkeborg, hvor Brian efter et show i Aalborg i aftes kørte til for at besøge sine forældre - og sin mormor. Han slår ud med armene ved synet af de smukke, brændte efterårsfarver, der præger skovområdet nær Indelukket og Museum Jorn.

- Der findes næsten ikke noget smukkere. Der er sindssygt mange ting jeg elsker ved Silkeborg. Museerne, de fede ting, der sker. Regattaen er fantastisk og vores fodboldhold ligger mig så nær, at jeg næsten ikke kan forestille mig et liv uden.

- Alligevel har jeg lidt et had/kærlighedsforhold til byen. Den er måske lidt for pæn, lidt for poleret. Småborgerlig.

- Jeg kunne alligevel godt finde på at flytte tilbage. Ikke mindst pga naturen. Jeg skal ikke være alt for hård ved min hjemby, men altså, selve bymidten altså Torvet og Nygade er jo ikke noget specielt. Det kan du finde 50 andre steder i provinsen. Men området ved lystbådehavnen er fantastisk. Jeg savner det! Og jeg gad også godt bo tættere på mine forældre, siger Brian.

- Jeg har da overvejet... skulle man have et sommerhus. På Bornholm, i Italien? Nej, vi skal da have det her! Men de hænger ikke på træerne.

- Så hvis nogen kender til en ledig hytte med udsigt til sø og skov, hører jeg gerne fra dem, slutter Brian med et smil.

[caption id="attachment_17842" align="alignnone" width="615"]brianlykke-fotomary3 Brian Lykke ved Teater Jorn, hvor han i øvrigt har arbejdet i en periode, da han var militærnægter. Foto: Marie-Louise Kjær[/caption]