Niels Kaas på tilskuerrækkerne på Jysk Musikteater. Foto: Marie-Louise Kjær

Musikdirektøren faldt i gryden som barn

Niels Kaas er på syvende år direktør for Jysk Musikteater, hvor musicalen An Officer and a Gentleman i disse dage kører for fuld udblæsning.

Det er faktisk første gang, at lige netop den forestilling sættes op i Europa.

Udover at være direktør og have været indover den kreative proces og castingen af de rette skuespillere til rollerne, er Niels med i orkestergraven under hver eneste forestilling. Her spiller han violin.

- Ja, det er nogle lange dage for tiden. Først på arbejde her, så hjem, så tilbage igen til forestillingen. Det er fedt. Absolut ikke stressende, understreger Niels Kaas.

Han har spillet violin i fyrre år. Han begyndte som otteårig, og allerede efter et par år vidste han, at han ville være musiker.

Niels kalder sit tiårige selv for naivt, for han var så fast besluttet, at der ingen tvivl eller plan b var hos ham.

- Og så var det frygteligt umoderne at spille violin i halvfjerdserne. Jeg tror, jeg var den eneste i hele kommunen. Først mange år senere gik det op for mig, hvor lidt cool det egentlig var, siger Niels Kaas, der er opvokset i den lille by Ulbjerg ved Skals nord for Viborg.

Som 18-årig kom han på musikkonservatoriet i Aalborg. I 1994 kom han til Silkeborg, da han fik job som violinlærer i byen.

Niels havde mange spillejobs og begyndte at arrangere musicals i lokalmiljøet, og sådan gik det slag i slag. Siden 2009 har han været direktør for Jysk Musikteater.

- Jeg faldt i det hele taget i gryden som barn. Især den kulturelle gryde. Hjemme i Ulbjerg er jeg vokset op med folk, der havde stort kulturelt engagement. Man gjorde virkelig noget for fællesskabet. Det tror jeg man bliver enormt præget af, siger Niels Kaas.

Musikken og kulturen fylder næsten alt i Niels' liv. Det overfører han gerne til sine sønner på 20 og 22 år, som han spiller i band med.

An Officer and a Gentleman spiller indtil 6. November.