Jyske Banks forudsigelser: Private skal måske betale for at have penge på kontoen

Inden for et år eller halvandet kommer det måske til at koste penge, hvis du har penge stående på din private opsparing.

Jyske Bank tager nu igen fat i snakken om de negative renter, som banken var inde på for nogle uger siden, hvor kvartalsregnskabet blev præsenteret.

Dengang fik 38.000 erhvervskunder besked om, at det skal koste at have pengene stående i banken.

Men i bankens seneste nyhedsbrev rettes blikket også mod de private kunder. På spørgsmålet om hvorvidt det kan komme til at koste penge at have en børneopsparing, skriver banken:

- Men det kan godt komme i løbet af et helt til halvandet år, hvis den her situation bliver mere permanent. Og nu har den altså varet i halvandet år, siger den ordførende direktør Anders Dam.

Cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt, er heller ikke i tvivl om, at de negative renter ikke er holdbare for bankernes forretning i længden.

- Får bankerne et ekstra indlån, jamen så er det faktisk en omkostning for banken. Og i det lange løb så er der kun et sted at sende den omkostning hen, og det er til kunderne, som så også kan komme til at mærke de her negative indlånsrenter.

Når den klassiske bankforretning er vendt på hovedet, så skyldes det de negative renter i pengemarkedet.

- Nu har vi haft negative renter fra den Europæiske Centralbank ECB i omtrent to år. I Nationalbanken så vi det for første gang allerede i 2012. Og det ser mere og mere ud til, at det er noget, der kommer til at stå på i hvert fald i en årrække endnu, lyder det fra cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.

I første omgang vælger Jyske Bank derfor nu at mindske sine udgifter på indlånene ved at opkræve noget af tabet hos erhvervskunderne.

Fremover koster det 0,40% i rente at sætte penge ind i banken. Dvs. 400 kr. om året for en erhvervskunde med 100.000 på kontoen.

- Vi har så stort et indlånsoverskud fra bl.a. erhvervslivet, at vi simpelthen er nødt til at hente noget indtjening, eller rettere mindske noget tab, på det vi har af indestående, forklarer ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam.