Politiets DNA-lygter gør livet surt for julens tyve

Julen er højtid for andet end hygge og ekstra gods på badevægten. Når danskerne forlader deres hjem til fordel for familiebesøg, julefrokoster og gavebytning, er der i mange tilfælde frit lejde for indbrudstyvene.

Men nu har Midt- og Vestjyllands Politi netop indkøbt nyt DNA-værktøj, der gerne skulle gøre det hele sværere for tyvene: en DNA-lygte.

Mærkningen med DNA-væske er usynlig for det blotte øje, men træder tydeligt frem, når der lyses på det med UV-lys. Væsken indeholder en kode, der er unik for hver enkelt bruger af mærkningen. Det giver politiet væsentlig bedre forudsætninger for at finde ejeren til fundne ejendele, ved at sammenholde genstandens mærkning med en database. Det er dermed lettere for politiet at genkende stjålne genstande.

Sammen med mærkningen følger også et skilt til husets vinduer med oplysning om, at husets ejendele er sikret med DNA-mærkning. Det gør det mindre attraktivt for tyven at lave indbrud, da det er næsten umuligt at komme af med tyvekosterne, når de kan spores til rette ejer.

Vicepolitiinspektør Ralf Hove Larsen fra Midt- og Vestjyllands Politi håber, at det på sigt vil medvirke til, at færre begår indbrud.

Et forsøg, som Tryg forsikring iværksatte i 2014 med DNA-mærkning i et boligområde, viste da også et fald i antallet af indbrud på 53 procent.

Det er især en god idé at mærke de genstande, der er værdifulde og letomsættelige, såsom værktøj, elektronik og designervarer.

- Uden mærkning kan disse genstande være meget svære at spore tilbage til ejeren, hvilket giver tyven og hæleren nærmest frit spil, forklarer Ralf Hove Larsen.

Først og fremmest handler det om at forebygge, at der overhovedet sker indbrud, og til det har politiet disse råd:

• Det bedste værn mod indbrud er mennesker. Hils derfor på andre i nabolaget og ønsk dem en glædelig jul – også dem du ikke kender. Tyven vil hverken ses eller genkendes, og et simpelt ”hej” kan være nok.

• Sørg for god belysning i og omkring boligen, så tyven har svært ved at komme ind uden at blive set. Du kan fx købe nogle tænd/sluk-ure og tilslutte lamperne til dem.

• Få huset til at se beboet ud, når du ikke er hjemme. Lad lyset være tændt, lad rodet ligge og lad den beskidte opvask stå.

• Hjælp naboen. Hold et vågent øje med naboens hus og parkér din bil i deres indkørsel, hvis ikke de er hjemme. Du kan også smide affald i deres skraldespand og tømme deres postkasse, hvis de er udenbys.

• Lås skuret og ryd op i haven, så der ikke ligger redskaber fremme. Nogle indbrudstyve medbringer ikke værktøj, men finder det på gerningsstedet.

• Tilmeld dig Nabohjælp på nabohjælp.dk. Nabohjælp forebygger op til hvert fjerde indbrud, og det tager blot 5 minutter at tilmelde sig.