Østjyderne giver de største julegaver. Foto: Colourbox.

Østjyderne giver de største julegaver

På landsplan er der stor forskel på, hvem af danskerne, der giver de største gaver. Østjyderne har de største spenderbukser på, mens fynboerne holder mere igen. Det viser en ny undersøgelse af danskernes juleforbrug, som Sparekassen Kronjylland og Epinion står bag.

De fleste danskere holder den samlede regning til julegaver på under 5.000 kroner, og hele 42 % forventer at holde sig under 2.500 kroner. Knap en femtedel af danskerne regner dog med at bruge mere end 5.000 kroner i alt på julegaverne.

Østjyderne er de største flottenheimere i julen. Her forventer hver fjerde at bruge mere end 5.000 kroner på gaver. Og når man først har åbnet for gaveposen i Østjylland, så er der tilsyneladende ingen ende på gavmildheden: regionen er nemlig den landsdel, hvor færrest mennesker, har oplevet at måtte skære ned på julegavernes størrelse eller omfang, fordi pengene ikke rakte.

Fynboerne er derimod mest påholdende, og her forventer over halvdelen (53 %) at give for mindre end 2.500 kr. Samtidig er der også flest fynboer, der holder igen med udgifterne til julesulet og gaveindkøbene, når forbruget overstiger det forventede.

Ifølge undersøgelsen har 40 procent af danskerne oplevet, at de penge, de bruger på julen overskrider det planlagte budget, og 15 procent har været nødt til at skære ned på julegavebudgettet, fordi pengene ikke rakte.

- Julen bliver ofte dyr, fordi alle vil gøre det godt, og gøre noget ekstra ud af højtiden. Mange af os ender derfor med at bruge langt flere penge end forventet, og her er det altså særligt i forhold til julegaverne, at det let løber løbsk, siger Anders Høyer, Cheføkonom i Sparekassen Kronjylland.

Så endnu engang er de afsluttende linjer i julesangen 'Højt fra træets grønne top' relevante:

Julen varer længe, koster mange penge.