En sejltur på kanalerne i Friedrichstadt er ren idyl.

Sejlture og idyl i Nordtyskland

Med base i den smukke by, Friedrichstadt oplever vi foråret i fuld flor i den skønne nordlige del af vort tyske naboland. Rejs 12.-14. maj

»Hollænderbyen«, Friedrichstadt, som mange kender af navn, men aldrig har besøgt, danner base på denne dejlige forårstur, som Læserklubben har arrangeret i selskab med Skave Turistfart.

De mange små karakteristiske trappegavlhuse giver byen et yderst charmerende og romantisk særpræg.

Friedrichstadt blev grundlagt i 1621 af Hertug Friedrichs III af Schleswig-Gottorf. For at få sin statskasse fyldt tog han kontakt til Holland, da hollænderne på dette tidspunkt havde ry som værende de bedste handelsmænd overhovedet. Med hjælp fra nogle verdslige hollændere, de såkaldte remonstranter, lykkedes det hertugen at få bygget Friedrichstadt. Han lovede til gengæld hollænderne religiøs frihed i deres nye hjemby og gav dem ydermere lov til at bygge byen op, som de ønskede det.

Derfor støder besøgende i dag på en lille betagende by, som nogle vil mene er hensunket i egne drømme, men som med sit hollandske flair begejstrer de fleste. Den religiøse frihed spiller stadig i dag en stor rolle i byen. For tiden er der fem forskellige »gudshuse« for forskellige overbevisninger, og remonstrantkirken er den eneste af slagsen uden for Hollands grænser.

Det gamle danske land
Med Skave Turistfart som teknisk arrangør drager Læserklubben på tur fredag 12. maj, hvor bussen samler op i Herning, Ikast og Silkeborg fra morgenstunden af.

Undervejs mod grænsen serveres der morgenkaffe og rundstykker. Vi fortsætter til Schleswig, hvor deltagerne blandt andet skal se det høje, skæve hus, bygget i vandet, i Schlien. Vi skal naturligvis også besøge domkirken (egen mindre betaling for entré). Denne imponerende kirke med det fantastiske alter huser adskillige afdøde kongelige personer og er utrolig smuk.

Med udsigt over det gamle danske land, indtager vi vores medbragte frokostsandwich.

Svævefærgen over kanalen
Hen på eftermiddagen kører vi til Rendsborg, hvor deltagerne skal prøve en tur med svævefærgen over Kielerkanalen. Efterfølgende kaffe og kage på Brückenterrassen, lige under broen.

Så går det tværs over landet til Friedrichstadt, hvor deltagerne indkvarteres på Hotel Holsteinische Haus. Middag og tid til at nyde aftenen i denne smukke by.

Lørdag indledes med en god morgenbuffet, hvorefter vi mødes med lokalguiden, som skal vise os byen såvel til vands på kanalerne som til fods.

Retur til hotellet til frokost.

Om eftermiddagen tager guiden os med på en tur i området, blandt andet forbi en gammel 1700-tals Friesergård, »Rote Haubarg« og helt ud til Ejderflodens udløb i Vesterhavet ved den store Ejderdæmning (Eidersperrwerk) - et utroligt værk, der skal sikre landet mod stormfloder og regulere vandstanden i Ejderen. Retur på hotellet omkring klokken 17.30, hvorefter vi får serveret dagens middag.

Besøg i hyggelige Husum
Søndag kører vi til den hyggelige lille ferie- og badeby, Husum, hvor vi håber at kunne overvære tidevandets betydning med ebbe og flod. Ved ebbe står skibene i havnen helt nede på bunden.

Er man interesseret i søfart, bliver der tid til på egen hånd at besøge Søfartsmuseet, der ligger tæt ved havnen, eller slentre rundt i de hyggelige gågader for at nå frem til St. Marien (Vor Frue Kirke) fra 1833, tegnet af arkitekt Christian F. Hansen, som også har tegnet Vor Frue Kirke i København.

Herefter kører vi til grænsekioskerne for eventuelle (hurtige) indkøb, inden vi når Bredebro, hvor vi får en sen frokost på kroen.

Næste punkt på programmet bliver den smukke gamle by Ribe, hvor vi går en tur, og rejselederen fortæller lidt om den spændende gamle danske kongeby.

Retur i Midtjylland mellem klokken 18 og 19.

Prisen er
Prisen for denne skønne tredages tur er for avisens abonnenter 2195 kroner i dobbeltværelse. Ikke-abonnenter betaler tilsvarende 2295 kroner. Eneværelsestillæg på 1200 kroner.

I prisen er inkluderet:

Buskørsel

Dansktalende rejseleder

Kaffe og rundstykker på udrejsen

Frokostsandwich på udrejsen

Eftermidagskaffe med kage i Rendsburg

Udflugtsprogram inklusive sejlads

Ophold på Holsteinisches Haus

To gange frokost

To gange middag

Ønsker man en bestemt plads i bussen, kan dette reserveres for 100 kroner.

Tilmelding til Læserklubben i Silkeborg på [email protected]

eller på telefon 87 22 84 69.