Staks ved ankomsten til Fanø kan man mærke den afslappede atmosfære og at man er tæt på naturen.

Kan De lide østers, sæler og søfart?

Spændende heldagstur til Fanø for Midtjyllands Avis’ abonnenter med anderledes oplevelser, onsdag 5. april

Tag med Midtjyllands Avis’ læserklub og Skave Turistfart til den hyggelige og langstakte sandø i Vadehavet ud for Esbjerg.

Allerede på den korte færgestrækning mærkes Fanøs særlige stemning af afslappethed - her manes til ro og livsnydelse.

Denne onsdag skal Læserklubben opleve øen med en lokalguide, som først tager os hele øen rundt fra Nordby til Sønderho. Herefter skal vi på sælsafari - og sidst men ikke mindst til østerssmagning.

Vi skal i sandhed opleve, hvorfor Fanø er optaget på UNESCO’s verdensarvliste. Dagen slutter på Henne Stationskro.

Nærheden til naturen
Afgang fra Silkeborg klokken 07.25 med eventuel opsamling i Ikast og Herning. Mens der serveres morgenkaffe og rundstykker, kører bussen med kurs mod Esbjerg. Efter blot 12 minutters overfart er vi i Nordby, hvor lokalguiden venter os.

Nordby er øens handelsmæssige og administrative centrum. Byen er bygget op på traditioner, og de mange hyggelige huse, gader og veje har ikke ændret sig nævneværdigt de sidste 100 år.

Nærheden til naturen mærkes tydeligt allerede på havnen, hvor man kan se de mange vadefugle og meget ofte også spotte sæler på en nærliggende sandbanke.

Storhedstiden
Ørundturen indledes, mens vi hører om Fanøs storhedstid som søfartsø, den helt særlige byggestil og kulturen, som stadig lever i bedste velgående.

Når vi når frem til Sønderho, der ikke uden grund har vundet prisen som Danmarks smukkeste landsby, skal vi på stranden nyde de medbragte frokostsandwich. De fleste fortællinger om Sønderho handler om søfart, idet byen faktisk fra midten af 1700-tallet og hundrede år frem var den mest dominerende søfartsby på den jyske vestkyst.

Nu er tiden kommet til en sælsafari. Vi går mod sælbanken (husk gummistøvler). Her ligger normalt mellem 200 og 500 sæler - de fleste er spættede, men der er også en pæn bestand af gråsæler. Der gives ikke sælgaranti, men næsten. Under alle omstændigheder er turen herud en meget skøn oplevelse.

Østerssmagning
Fanø har i mange år været kendt for sin fantastiske natur og strand, men nu er øen også blevet kendt som et mekka for østers. Vi tager ud til den spændende skovlegeplads, som ligger lige midt i klitplantagen og er et fantastisk sted for både børn og voksne. Her er træfigurer, skulpturer, Sherwoodskov og meget andet, der får fantasien til at blomstre. På et egnet sted tager vi fat på projekt østers. Vi skal smage den specielle delikatesse, får historien om østers og deres vej til Vadehavet. Endvidere får vi også vist, hvordan denne specialitet skal åbnes, spises og nydes.

Sen eftermiddag er vi tilbage i Esbjerg og kører direkte til den historiske Henne Stationskro, hvor flæskestegen venter.

Prisen for denne tur er for Midtjyllands Avis’ abonnenter 895 kroner.

I prisen er inkluderet:

Buskørsel i røgfri bus

Turleder

Morgenkaffe og rundstykke i bussen

Ørundtur

Sælsafari

Østersmagning

Frokostsandwich

Aftensmad på Henne Stationskro

Bestemt plads i bussen kan reservers for 50 kroner. på [email protected]