Kaj Pedersen fra LKF Vejmarkering brændte tirsdag gule og røde cykellygter på cykelsymbolerne mange steder i kommunen. Her ved Granallé og Ansvej. Foto: Martin Ballund

Kommunen opfordrer til lys på cyklen

Katrine Friis Pedersen 

For få cykler med lys på cyklen, lyder det fra Silkeborg Kommune. Derfor blev der tirsdag tegnet lys på de afmærkede cykler rundt omkring i kommunens veje

SILKEBORG Når man i fremtiden suser til skole og arbejde på cyklen i Silkeborg Kommune, kan man nu mange steder se både gult og rødt lys på de eksisterende cykelsymboler på vejene.

De nye farver på asfalten sker i forbindelse med en kommunal kampagne, der skal få flere cyklister til at huske cykellygterne, når de cykler i mørket.

- Det kan være meget svært for bilisterne at se de mørke cyklister. Så det vil være en større sikkerhed for både bilister og cyklister, hvis cykellygterne er tændt, fortæller civilingeniør i Silkeborg Kommune Gitte Marstrand.

Cykellygterne på asfalten er fordelt på 65 eksisterende cykelsymboler i eksempelvis Kjellerup, Silkeborg, Ans, Thorning og Voel.

- Vi har valgt, at lyset ikke skal på alle vores cykelsymboler. Vi vil nemlig gerne overraske cyklisterne, når de når til et symbol med lys. Det håber vi vil minde dem om at få lyset tændt, fortæller Gitte Marstrand.

Politiassistent ved politiet i Silkeborg, Jørn Iversen, ser det som et godt tiltag.

- Det er et område, der aldrig kan få for meget opmærksomhed. Det er vigtigt, at cyklisterne bliver klar over, hvor vigtigt det er at være synlig i trafikken, fortæller Jørn Iversen.

Af hensyn til sikkerheden
Både Silkeborg Kommune og det lokale politi vægter synligheden i trafikken højt.

Budskabet henvender sig til både forældre til skolebørn og til cyklisterne selv.

Tidligere har kommunen eksempelvis delt refleksvester og halsedisser med refleks ud til cyklister i Silkeborg og oplandet. Både for at forkæle cyklisterne, fordi de trodser vinterkulden, men også for at gøre dem synlige for de øvrige trafikanter i trafikken.

Når opfordringerne kommer sådan løbende, er det for hele tiden at ramme flere og nye cyklister.

- Der er allerede sket meget i kommunen, hvor flere og flere cyklister efterhånden husker lygterne. Og jeg tror, at jo mere opmærksomhed, der er på området, jo mere bliver cyklister forhåbentlig klar over, at det er alvorligt at køre uden lys på cyklen, fortæller Jørn Iversen.

Spændt på resultat
Både Gitte Marstrand og Jørn Iversen har store forventninger til tiltaget, og glæder sig til at se, hvordan cyklisterne tager imod de nye cykellygter på vejene.

- Jeg tror, at flere cyklister fremover vil cykle med lys, men det kan vi selvfølgelig ikke vide på forhånd. Det er en effekt, vi først kan se om noget tid, siger Jørn Iversen.