Skulptursalen åbnede for et par uger siden, og giver allerede et godt indblik i skulpturkunsten og formidling af de mange værker i Skulpturparken på Badet. Arbejdet med udstillingen, som bliver indrettet af Årstiderne Arkikteter, er en åben proces, hvor gæsterne kan følge med, efterhånden som arbejdet skrider frem.

Skulpturcentret Silkeborg Bad

Kunstcentret har åbent et nyt formidlingscenter, hvor gæsterne kan dykke ned i skulpturhistorien og få mere at vide om parkens mange skulpturer

KUNST Det første gæsterne møder på Kunstcentret Silkeborg Bad er skulpturer.

Badets vartegn - den blå vandskulptur »Vann Mann« - tager imod ved indgangen, og rundt om i parken står der op mod 30 forskellige skulpturer.

Enkelte har haft deres plads i parken siden 1929, da der var kurbad på stedet.

Andre er helt nye - som en kvinde støbt i bronze, der slænger sig på plænen foran Kurbygning. Hun er skabt af billedhuggeren Keld Moseholm, og er lige nu blinkfang for hans aktuelle skulpturudstilling indendøre på kunstcentret.

Og i Langsalen på Kurbygningens øvre etage har Kunstcentret Silkeborg Bad netop slået dørene op til en skulptursal, som skal give gæsterne mulighed for at få meget mere at vide om skulpturene i parken og om skulpturkunst i det hele taget.

Dansk formidlingscenter
Om skulpturkunstens historie gennem 1000 år og frem til nutidens landart og store skulptur-installationer.

- Idéen er at skabe et formidlingscenter for skulpturkunst. Der findes flere skulpturparker rundt om i Danmark, men ikke et egentlig skulpturcenter. Og på mange måder giver det rigtig god mening, at Danmarks skulpturformidlingscenter er placeret her på Kunstcentret Silkeborg Bad, siger udstillingsinspektør, Dorthe Fogh.

Skulptursalen har været åben for kunstcentrets gæster i et par uger.

Her finder de blandt andet en biblioteksafdeling med opslagsværker om skulpturer. En udstilling med miniature-udgaver af nogle af de skulpturer, der kan ses gennem vinduerne til parken udenfor, og en udstilling der viser arbejdsprocessen med at støbe en fugl i bronze.

Og så kan man også undersøge de forskellige tekniker i forbindelse med at hugge skulpturer af sten, og se de sørgelige rester af den belgiske kunstner Reinhouds skulptur »Le Reître«, som blev stjålet af bronzetyve på stedet for fem år siden.

En åben proces
Men meget mere kommer til. For skulpturformidlingscentret er nemlig langt fra færdigt.

- Det bliver en åben proces, hvor gæsterne får mulighed for at følge i, hvordan indretningen skrider frem, fortæller Dorthe Fogh.

Det er Årstiderne Arkitekter i Silkeborg, der designer udstillingen. Arkitekten er Nikolaj Effert Jonassen, som tidligere har indrettet udstillinger på kunstcentret, da det var ham, der stod for udstillingen »Jorn Lab« i 2014.

- Når vi indretter skulptursalen som en åben proces, betyder det også, at der kan komme nye ønsker og idéer til undervejs, siger Dorthe Fogh.

Hun fortæller, at der er store planer og ambitioner for at styrke formidlingen af skulpturer på Kunstcentret Silkeborg Bad.

- Vi vil gerne have noget mere IT ind i formidlingen. Så man både kan søge masser af viden, men også gå på opdagelse i skulpturkunsten ved hjælp af interakive touchskærme. Vi har også planer om at indrette et arbejdende værksted, hvor man selv kan arbejde med skulpturer og hvor vi meget gerne vil tilbyde skoleklasser at komme her, så viden og arbejde med skulpturer kan inddrages i deres undervisning, fortæller hun.

Publikumsucceser
Skulpturer og i det hele taget kunst i det offentlige rum trækker i dag et stort publikum.

Inspireret af publikumsucceser fra »Sculpture by the Sea« langs bugten i Aarhus, havde Kunstcentret Silkeborg Bad sidste år premiere på skulpturudstillingen »S.E.S. - Sculpture Experiment Silkeborg«, hvor en række danske billedhuggere skabte skulpturer i parken med udgangspunkt i Badets natur og historie.

Det blev en meget stor succes med to daglige omvisninger. Og i år bliver succesen fulgt op med et endnu større skulptur-event, da det med støtte fra den europæiske kulturhovedstad, Aarhus 2017, er lykkedes at invitere den internationalt anerkendte, australske kunstner, Callum Morton, til at skabe flere mega-skulpturer ved sommerens »S.E.S« på Kunstcentret Silkeborg Bad.

Callum Morton arbejder i de helt store skalaer og vil skabe en stor mobile-skulptur midt i parken med udgangspunkt i den græske myte om Sisyfos samt lave meget store facadeskulpturer på nogle af bygningerne på Kunstcentret Silkeborg Bad.

- Det er meget populært at besøge skulpturparker og at gå til skulptur-events under åben himmel. Vi har mange deltagere på vores omvisninger i Skulpturparken, og havde meget stor succes med skulpturudstillingen »S.E.S« sidste år.

- Og der er ingen tvivl om, at Callum Mortons udstilling til sommer også vil trække et stort publikum. Og når gæsterne først er kommet herud for at se de udendørs skulpturer, vil det jo være helt oplagt, at de også kommer indenfor for se de aktuelle udstillinger. Og for at få mere at vide om skulptur-kunst i det nye skulpturformidlingscenter, siger Dorthe Fogh.