Foto: Jakob Stigsen Andersen

Lokal overlæge: Hårde håndbolde øger risikoen for hovedskader

HÅNDBOLD Flere spillere klager over, at håndboldene ofte bliver pumpet alt for hårdt i Danmark. En overlæge siger til Overtrådt, at det udgør en risiko for spillernes helbred. Der ulmer et oprør blandt de danske håndboldspillere.

Mange af dem er vrede og frustrerede over, at kampboldene efter deres opfattelse bliver pumpet alt for hårdt. Det går ud over spillet, fordi de hårde bolde er svære at kontrollere, siger de.

Men de hårdtpumpede kampbolde udgør også en risiko for spillernes helbred. Det siger ledende overlæge på Regionshospitalet Silkeborg, Ulrich Fredberg, til TV MIDTVESTs håndboldmagasin Overtrådt.

Fredberg, der har mange års erfaring som idrætslæge, siger, at det er overvejende sandsynligt, at de hårde bolde øger risikoen for hjernerystelser.

- Alle kan vist forestille sig, at det er mere ubehageligt at blive slået i hovedet med en kanonkugle end en ballon. Så hårdheden har selvfølgelig en betydning. Og jeg vil nok mene, at hvis man kan løse en del af problemet med hovedskader ved at lukke lidt luft ud af boldene, så skal man selvfølgelig gøre det, siger han til Overtrådt.

Dansk håndbold har de seneste sæsoner været plaget af et stort antal hjernerystelser - især blandt målmænd, der bliver ramt i hovedet. Et problem som ikke er nær så udtalt i vores nabolande.

Skjern Håndbolds landsholdsspiller Kasper Søndergaard fortæller i Overtrådt, at han kun oplever problemet med de hårde bolde i Danmark - aldrig ved internationale kampe.

Selvfølgelig gør det indtryk
Flere spillere fortæller til Overtrådt, at de ofte prøver at overtale håndboldforbundets observatører til at lukke luft ud af boldene. Uden held.

- Når vi spillere kan blive enige om, hvilken bold vi skal spille med - og dommerne egentlig også er på vores side - så er det dybt frustrerende, at der skal sidde en mand og bestemme noget andet, siger Kasper Søndergaard.

Formanden for Dansk Håndbold Forbund, Per Bertelsen, siger til Overtrådt, at observatørerne kun gør, som de får besked på, og at Danmark egentlig bare følger de internationale regler.

Alligevel vil han nu tage sagen op med forbundets egen boldsponsor for at se, om man kan finde en løsning, så det ikke er nødvendigt at pumpe boldene så hårdt. Udfordringen er, at boldene kan have forskellig størrelse alt efter, hvem der har produceret dem.

- Det gør selvfølgelig indtryk på mig, når vores spillere siger, at der er et problem. Og det gør også indtryk, når lægevidenskaben siger, at vi kan have et problem i forhold til de hårde bolde og målvogterne. Men jeg tror, at vi er nødt til at angribe det et andet sted end ved bare at lukke luft ud af boldene, siger han til Overtrådt.